Четвер, 3 Жовтня, 2024

Повномасштабна агресія Росії проти України продовжує підривати свободу інтернету в Україні. На цьому наголошує новий щорічний звіт про свободу в інтернеті правозахисної організації Freedom House. У звіті йдеться, що російські військові атаки суттєво пошкодили українську інтернет інфраструктуру, але спільні зусилля українського уряду, постачальників послуг інтернету і мобільного зв’язку, а також міжнародних партнерів допомогли зберегти доступ до інтернету в Україні. Детальніше про звіт та аналіз свободи інтернету в Україні Голос Америки поговорив із дослідником Європи й Азії та одним з авторів звіту Freedom House Грантом Бейкером.

Олексій Коваленко, Голос Америки: Freedom House опублікував новий звіт, в якому оцінюється свобода інтернету у світі. Як ви можете описати прогрес України у цьому звіті?

Грант Бейкер, Freedom House: Звичайно ж, повномасштабне вторгнення змінило оцінку свободи інтернету в Україні. Оцінка України знизилась на три бали порівняно із попереднім роком [до повномасштабної війни — ГА], що сталось через дії російських військових, які руйнували інфраструктуру, окупували території та чинили насильство проти журналістів.

Одна із важливих тенденцій, яку ми побачили – вражаючі зусилля українського уряду з відновлення української інфраструктури в місцях, де вона була зруйнована, а також тимчасові рішення для пунктів незламності.

Ми також спостерігали за іншими трендами стосовно нового закону про медіа та що цей закон означає для видань, за тим, чи було затримано людей за онлайн-контент або виправдання російського вторгнення.

О.К.: Як саме повномасштабне вторгнення Росії вплинуло на свободу інтернету в Україні?

Г.Б.: Російське вторгнення, як ми вже згадували призвело до масової руйнації інфраструктури. Україна має відносно велике покриття, але, звичайно ж, руйнація цієї інфраструктури залишила багатьох без зв’язку. Також, варто згадати перенаправлення мереж – зокрема у Херсоні, коли окупаційна влада захопила українські інтернет-мережі і перенаправила їх через російські інтернет-мережі, як вони зробили раніше в Криму. Тож для користувачів цих мереж були заблоковані ті самі сайти що й в Росії.

Отже, існує велика різниця в досвіді користувачів на окупованих територіях порівняно з користувачами в інших регіонах країни.

О.К.: Ви згадали кібератаки. Чи на вашу думку, Україна виявилась підготовленою, щоб їх зупинити?

Г.Б.: Україна зазнає значної кількості кібератак. Хоча не було таких виснажливих кібератак, які ми бачили в минулому. Тож українська влада провела вражаючу роботу у боротьбі з кібератаками.

Ми спостерігали величезне зростання практично всіх типів кібератак з початку повномасштабного вторгнення до сьогодні, але не було жодної, яка б повністю зірвала роботу. Є речі, які допомагають українській інтернет-екосистемі – як різноманітність постачальників інтернет-послуг. Тож не можна однією атакою вивести всіх в офлайн.

О.К.: У звіті Україна отримала оцінку 59 з 100 за показником інтернет свободи. За якими напрямками в України є потенціал для позитивних змін?

Г.Б.: З точки зору того, що український уряд може зробити, щоб ця оцінка підвищилась в майбутньому, думаю, це продовжувати відновлювати інфраструктуру, щоб якомога більше людей мали доступ до інтернету. Але є також і інші напрямки – як то масові блокування сайтів, що посилилось після повномасштабного вторгнення, хоч було присутнє і до війни. Після того як ситуація зміниться, корисно було б переглянути цю політику та зробити блокування сайтів більш прозорим. Думаю, це сьогодні не завжди прозоре.

О.К.: У звіті Freedom House значна увага приділяється поширенню штучного інтелекту. Чи ви бачили використання штучного інтелекту в Україні для поширення фейків і дезінформації?

Г.Б.: Було кілька прикладів в Україні, які ми знайшли, але було не до кінця зрозуміло, чи вони насправді були створені за допомогою штучного інтелекту. Один із висновків звіту – глобально штучний інтелект використовують для поширення дезінформації. Тому що це зробило дешевше поширювати ефективну дезінформацію. Думаю, що багато діпфейків та різновидів штучного інтелекту досі не дуже якісні і їх легко помітити. Але деякі з них якісніші.

О.К.: Росія позначена у звіті як не свободна країна. Як, відповідно до вашого дослідження, Росія використовує інтернет як один із різновидів зброї у війні проти України?

Г.Б.: Росія має найнижчий показник в регіоні Євразії. Вона продовжує контролювати інтернет. З часів, коли Росія оголосила про плани створити незалежний інтернет мережу кілька років тому, ми бачили кроки, які приймались, щоб відрізати Росію від глобальної мережі.

Ми бачили як в Росії блокують представників громадянського суспільства, блокують українські та міжнародні новинні сайти, а російські новинні сайти мусять залишати Росію і працювати за кордоном. З початком повномасштабного вторгнення там встановили значні кримінальні покарання для всіх, хто критикує війну. За “дискредитацію армії” може загрожувати до 15 років позбавлення волі. І ми бачили як ці судові вироки приводяться в дію.

Дивіться також: Технологічна війна та боротьба за штучний інтелект – ЗМІ про американсько-китайське протистояння довкола мікросхем