Середа, 2 Жовтня, 2024

ВАШИНГТОН, 17 жовтня (Reuters) – Президент США Джо Байден розглядає можливість подати до Конгресу запит на додаткове фінансування обсягом близько 100 мільярдів доларів, що включатиме оборонну допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, повідомили Reuters у вівторок кілька джерел, знайомих із запитом.

Багато хто очікує, що Байден попросить Конгрес ухвалити законопроєкт про додаткові витрати цими днями, коли Вашингтон реагує на смертоносну атаку бойовиків ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, і водночас прагне продовжувати підтримувати Україну, яка бореться з російським вторгненням.

Лідери Сенату США раніше у вівторок заявили, що очікують, що Байден надішле їм запит до кінця цього тижня про надання мільярдів доларів допомоги Ізраїлю, Україні та Тайваню, а також для безпеки на кордоні США.

Два з джерел сказали, що обсяг запиту свідчить, що це фінансування планується на цілий рік. Представники адміністрації працювали над запитом тижнями.

Сенатор Бен Кардін, голова Комітету з міжнародних відносин Сенату від Демократичної партії, сказав, що він ще не бачив конкретної цифри додаткового запиту, але не здивується, якщо вона сягає 100 мільярдів доларів.

"Сподіваюся, цього достатньо, щоб пережити 2024 рік", – сказав Кардін Reuters. За його словами, законопроєкт має гарні шанси на схвалення в Сенаті за підтримки колег Байдена, демократів і республіканців.

"Я вважаю, що це наш найкращий шанс досягти цього", – сказав Кардін.

ІЗРАЇЛЬ ПРОСИВ 10 МЛРД ДОЛ ДОПОМОГИ

Проте в Конгресі, який згідно із законодавством США контролює витрати, існує невизначеність щодо долі будь-якого законопроекту.

Очолювана республіканцями Палата представників не має спікера і не здатна ухвалювати закони після того, як Кевіна Маккарті було усунено з посади 3 жовтня.

Джерело в Конгресі, знайоме із запитом, повідомило, що Ізраїль попросив 10 мільярдів доларів у відповідь на напад на своїх громадян бойовиків ХАМАС, яких підтримує Іран.

Згідно з 10-річною угодою, укладеною в 2016 році, Ізраїль вже отримує від Сполучених Штатів 3,8 мільярда доларів на рік.

Конгрес уже схвалив 113 мільярдів доларів на безпекову, гуманітарну та економічну допомогу Україні з моменту введення російських військ на її територію в лютому 2022 року.

Bloomberg першим повідомив, що Байден розглядає можливість подати запит на 100 мільярдів доларів.

«Ми збираємося зробити все, що в наших силах, щоб забезпечити підтримку Сенату для Ізраїлю та решти пакету. Ми маємо намір отримати пакет до кінця цього тижня», — сказав пресі лідер більшості в Сенаті, сенатор-демократ Чак Шумер.

Мітч Макконнелл, головний республіканець Сенату, сказав, що очікує, що запит включатиме допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, і сказав, що республіканці хочуть, щоб він включав «щось серйозне» для кордону.

Керівники адміністрації Байдена проведуть у середу секретний брифінг для Сенату щодо ситуації в Ізраїлі та Газі. Шумер сказав, що сенатор-демократ Боб Менендес, якого звинувачують у діяльності як незареєстрованого агента Єгипту, не буде присутнім. Менендес заперечує провину.