Середа, 2 Жовтня, 2024

Державний секретар Ентоні Блінкен під час зустрічі з наслідним принцом Саудівської Аравії та прем’єр-міністром Мухаммедом бін Салманом в Ер-Ріяді наголосив на непохитній зосередженості Сполучених Штатів на припиненні терористичних атак ХАМАСу, забезпеченні звільнення всіх заручників і запобіганні поширенню конфлікту. Про це повідомив речник зовнішньополітичного відомства Метью Міллер.

«Дуже продуктивна», – сказав Блінкен, коли його запитали про зустріч після повернення в готель, повідомляє France 24.

«Обидва підтвердили свою спільну відданість захисту цивільних осіб і зміцненню стабільності на Близькому Сході та за його межами. Вони підкреслили важливість досягнення всеосяжної політичної угоди для досягнення миру, процвітання та безпеки в Ємені та важливість продовження партнерства (США та СА – ред.) для припинення конфлікту в Судані», – йдеться в повідомленні Держдепу.

Принц Мухаммед наголосив на дипломатичних зусиллях Ер-Ріяда, щоб «заспокоїти ситуацію», які включали дзвінки регіональним лідерам, в тому числі президенту Ірану Ібрагіму Райсі, цитує France 24 офіційне Саудівське агентство преси (SPA).

Він також повторив засудження країнами Перської затоки нападів на мирних жителів і «життєво важливі інтереси, які впливають на їхнє повсякденне життя», наголошуючи на тому, що палестинцям необхідно «отримати свої законні права та досягти справедливого та тривалого миру», — цитує SPA France 24.

В суботу державний секретар Ентоні Блінкен обговорив терористичні атаки на Ізраїль з президентом Об’єднаних Арабських Еміратів шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль-Нахаяном в Абу-Дабі, повідомляють в Держдепартаменті.

«Держсекретар висловив вдячність ОАЕ за чітке засудження жахливих нападів ХАМАСу на ізраїльське цивільне населення та продовження дипломатичної взаємодії з метою запобігання поширенню конфлікту. Держсекретар і шейх Мохаммед також обговорили спільне зобов’язання сторін побудувати більш інтегрований, безпечний і квітучий регіон і підтвердили важливість стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Об’єднаними Арабськими Еміратами», – йдеться в заяві речника Метью Міллера.

В неділю Блінкен прямує до Єгипту, шостої арабської країни, яку він відвідає, під час свого турне регіоном 11-16 жовтня.