Середа, 2 Жовтня, 2024

Міністр оборони США Ллойд Остін вкотре підтвердив готовність США одночасно підтримувати як Ізраїль, так і Україну у їх захисті від зовнішньої агресії. Про це Остін заявив під час пресконференції з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Ґаллантом 13 жовтня у Тель-Авіві, куди Остін прибув з візитом.

“Сполучені Штати є наймогутнішою країною у світі, і ми залишаємося цілком спроможними демонструвати силу та виконувати свої зобов’язання та спрямовувати ресурси у численні [регіони]. Тому ми будемо підтримувати Ізраїль, в той час як ми підтримуємо Україну”, – сказав у своїй заяві Остін.

Остін також зазначив, що США готові розгорнути додаткові військові сили поблизу Ізраїлю з метою стримування інших країн від участі у конфлікті. Однак, міністр оборони відмовився відповісти, чи США готові будуть вступити у конфлікт, якщо відбудеться напад на Ізраїль з півночі зі сторони Лівану.

За словами Остіна, військова допомога, така як боєприпаси, засоби ППО та інше обладнання та ресурси, надходитимуть до Ізраїлю “зі швидкістю війни”, тобто у відповідності до необхідності.

Відповідаючи на питання щодо дотримання “законів війни” і захисту цивільного населення в ході ізраїльської операції проти ХАМАСу, і особливо у разі можливої наземної операції Ізраїлю в Секторі Гази, Остін вказав на професійність ізраїльської армії й зауважив, що очікує дисциплінованості й професійності у цій ситуації.

Водночас міністр порівняв ХАМАС з ІДІЛ, додавши, що ХАМАС підніс зло ІДІЛ "на новий рівень".

За словами Остіна, настав час для “рішучості”, а не для “помсти”.