Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету оголосила негайне призупинення участі Росії. Причина, повідомляє МОК, – одностороннє рішення Олімпійського комітету Росії від 5 жовтня 2023 року про включення до своїх лав регіональних спортивних організацій України: Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей.

Це суперечить Олімпійській хартії, оскільки порушує територіальну цілісність України, адже МОК визнає ці організації підпорядкованими Національному олімпійському комітету України відповідно до хартії.

Олімпійський комітет Росії більше не має права діяти як національний олімпійський комітет, як це визначено в Олімпійській хартії, і не може отримувати фінансування від олімпійського руху, повідомляє МОК.

Водночас як зазначено в рекомендаціях від 28 березня 2023 року, МОК залишає за собою право приймати рішення про виступ окремих нейтральних спортсменів з російським паспортом на Олімпійських іграх у Парижі 2024 і на Олімпійських зимових Олімпійських іграх Мілан Кортіна 2026.

Нагадаємо, Україна, а також низка інших держав, серед яких Естонія, Латвія та Литва, закликають МОК заборонити участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях – навіть під нейтральними прапорами – поки триває агресія Росії проти України.

Через загарбницьку війну Росії проти України, зокрема, загинули сотні українських спортсменів, а українські спортивні споруди були знищені або пошкоджені під час навмисних нападів на цивільну інфраструктуру, йдеться у відповідній заяві країн Балтії до МОК.

У Парижі, що прийматиме змагання із 26 липня 2024 року, кажуть, що російського прапора не повинно бути на Олімпійських іграх, але щодо участі спортсменів має вирішити Міжнародний олімпійський комітет.

Як повідомляв Голос Америки, Міжнародний паралімпійський комітет своїм голосуванням скасував заборону на участь Росії та Білорусі у Паралімпійських іграх 2024 у Парижі.