Понеділок, 30 Вересня, 2024

Міжнародні правозахисні організації вимагають «негайного і безумовного звільнення» іранської правозахисниці Наргіз Мохаммаді, яка стала лауреаткою Нобелівської премії миру 2023 року.

Організації Міжнародна амністія та Human Rights Watch привітали Мохаммаді з премією і закликали владу Ірану негайно звільнити правозахисницю.

«Лауреатка Нобелівської премії миру 2023 року Наргіз Мохаммаді має бути негайно та беззастережно звільнена», – написала у мережі Х (колишня Twitter) Міжнародна амністія.

Human Rights Watch наголосила, що Нобелівську премію

отримала ув’язнена іранська правозахисниця за її боротьбу проти утисків жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини.

У п’ятницю, 6 жовтня 2023 року, ув’язнена іранська активістка Наргес Мохаммаді отримала Нобелівську премію миру на знак визнання її невтомної кампанії за права жінок і демократію, а також проти смертної кари.

Мохаммаді багато років веде боротьбу за прав жінок в Ірані, за що її неодноразово засуджували до увʼязнення.

Серед лауреатів торішньої премії миру – ув'язнений білоруський правозахисник Алесь Бєляцький. Він був серед трьох нагороджених, двома іншими були російський «Меморіалу» та український «Центр громадянських свобод».

Премія миру — єдина з Нобелівських, чиїх лауреатів оголошують та нагороджують в Осло, а не в Стокгольмі.

Цього тижня були названі лауреати Нобелівської премії за 2023 рік у галузі медицини та фізіології, фізики, хімії та літератури.

У понеділок, 9 жовтня оголосять лауреата премії з економіки. Ця премія встановлена на честь памʼяті Альфреда Нобеля Державним банком Швеції 1968 року.