Понеділок, 30 Вересня, 2024

Світові лідери, посадовці й публічні особи в Америці та за її межами 6 жовтня продовжили висловлювати своє засудження чергових ракетних ударів по Україні, зокрема, ударів 5 жовтня по селу Гроза Харківської області, де загинуло 52 жителі, й лікарні у Бериславі.

“Колеги, ми були тут незліченну кількість разів. Це абсолютно нудотно і розриває серце. Війна РФ проти України знову змушує нас спостерігати в наочних деталях смерть і руйнування, які Росія продовжує завдавати цивільному населенню України”, – зазначив посол США при ОБСЄ у Відні Майкл Карпентер.

Раніше прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зауважив, що ракетний удар по селу Гроза “ілюструє варварство Росії”.

“Президент Путін може говорити все, що завгодно. За цю незаконну неспровоковану війну відповідальна одна людина, і це він”, – додав Сунак, якого цитує агентство Reuters.

Своєю чергою, французький письменник Бернар-Анрі Леві написав на своїй сторінці в мережі Х: “Путін п'яний від вагань Заходу. Він використовує нашу нездатність назвати це своїми іменами, побачити те, що жахливо ясно, й діяти відповідно. І щодня він вбиває все більше цивільних. Коли буде досить? Глибоке відштовхування. Глибока огида. Гроза. Харків”.

“Винятково жорстокий день у жорстокій війні. Гроза. Україна”, – зазначила на своїй сторінці в мережі Х Лиз Дусе, ведуча і головна міжнародна кореспондентка британської мережі BBC.

Удар по селу Гроза також засудили в ООН. Як повідомляв Голос Америки, представники Місії ООН з моніторингу прав людини в Україні вирушили на місце подій для проведення розслідування.