Понеділок, 30 Вересня, 2024

Німеччина працює над постачанням Україні додаткового зенітно-ракетного комплексу Patriot в зимові місяці, заявив у четвер канцлер ФРН Олаф Шольц.

Також виконувач обов’язків голови уряду Іспанії Педро Санчес запропонував президенту України шість пускових установок Hawk для протидії можливим російським бомбардуванням цивільних цілей та критичної інфраструктури, а також для захисту нового зернового коридору, повідомляє урядовий сайт.

Канцлер Німеччини заявив, що Росія спробує знову загрожувати інфраструктурі та містам України цієї зими ракетами та безпілотниками, і саме це зробило систему ППО пріоритетом.

"Це те, що зараз найбільш необхідно – забезпечити протиповітряну оборону за допомогою цієї високоефективної системи", – сказав Шольц після першого дня саміту Політичної спільноти ЄС в іспанській Гранаді.

Відповідаючи на запитання журналістів про повідомлення в газеті Bild про те, що Німеччина не планує постачати Україні крилаті ракети Taurus, Шольц не дав коментарів, але натомість розповів про систему Patriot, зазначивши, що вона значною мірою забезпечить потреби безпеки України.

Президент України Володимир Зеленський подякував Німеччині за підтримку.

«Я вдячний за підтримку Німеччини у захисті нашої свободи та народу. Це також захист Європи та наших спільних цінностей», – заявив у X (колишня Twitter).

Президент Зеленський також подякував за підтримку іспанському уряду після зустрічі з іспанським керівником уряду Педро Санчесом.

«Обговорили новий пакет оборонної підтримки, який містить додаткові засоби ППО, артилерію та антидронові системи», – написав Зеленський у Х.

Як мовиться у повідомленні іспанського уряду, Мадрид надасть Києву нові системи ППО, а також спеціалізовану підготовку в цій галузі для українських військових та нове обладнання для розмінування.

Виступаючи в Іспанії, президент Зеленський попередив європейських лідерів, що Росія може відновити свій військовий потенціал і напасти на інші країни протягом п’яти років, якщо Європа зупинить підтримку Києва.

Як повідомляв Голос Америки, президент Зеленський взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді, яка об'єднала 27 держав Європейського Союзу і ще 20 країн європейського регіону.

Він закликав ЄС посилити допомогу у боротьбі проти російської агресії. Він також висловив упевненість у подальшій підтримці США, попри те, що він назвав "політичним штормом" у Вашингтоні.

Майже 50 європейських лідерів використали саміт у Гранаді на півдні Іспанії, щоб підкреслити, що вони підтримують Україну в той час, коли рішучість Заходу виглядає дещо ослабленою. Президент України Володимир Зеленський у четвер відповів, що збереження такої єдності зараз є "головним викликом".

У матеріалі використано інформацію Reuters.