Понеділок, 30 Вересня, 2024

Наявних коштів в американському бюджеті на військову допомогу Україні вистачить "ще на деякий час". На скільки саме залежить від об'ємів пакети допомоги, заявила під час брифінгу у Вашингтоні у вівторок заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

"Кожен пакет допомоги варіюється в доларовому еквіваленті. Кожен пакет також відрізняється можливостями, комплексами та зброєю, які ми надаємо. … Ви бачили деякі пакети трохи більш як 200 мільйонів доларів. Ви бачили пакети, які наближаються до мільярда доларів. Якщо найближчим часом буде п'ять пакетів, то все зникне досить швидко", – повідомила Сінгх.

Сполучені Штати, за словами Сінгх, вже надіслали Україні 47 таких пакетів допомоги. Найбільше Київ потребує засобів ППО та артилерійських боєприпасів, каже заступниця прессекретаря Пентагону.

Раніше в коментарі Голосу Америки у Пентагоні повідомили, що на допомогу Україні є ще 5,4 мільярда доларів в рамках програми президентських повноважень (PDA). За нею озброєння постачають із власних складів США.

При цьому в Пентагоні додали, що для поповнення власних запасів, із яких надсилають зброю Україні, на сьогодні залишилось всього 1,6 мільярда доларів.

"Ми просимо більше фінансування для України, щоб ми могли поповнити власні запаси. … Ми закликаємо Конгрес звернути увагу на це, тому що нам потрібно поповнити наші запаси, оскільки ми продовжуємо надсилати допомогу в Україну", – повідомила під час брифінгу представниця Пентагону.

Допомога Україні стала ключовим суперечливим питанням при розгляді так званого тимчасового бюджету США. Він був ухвалений на 45 днів, щоб уникнути так званого шатдауну уряду. Частина республіканців виступила проти виділення Україні коштів.

"Лише невелика меншість у Палаті представників висловлює свою опозицію. Тому ми впевнені, що матимемо двопартійну підтримку, щоб продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – заявила на брифінгу Сінгх.

Заступниця речника Пентагону переконана, що найближчим часом Конгресу вдасться ухвалити допомогу Україні.

"Я думаю, що багато конгресменів розуміють – підтримка України відповідає нашим національним інтересам. Ми не можемо допустити, щоб Росія перемогла. Ми не можемо дозволити Росії розширити свою війну за межі України", – додала Сінгх.