Понеділок, 30 Вересня, 2024

Речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр розповіла на брифінгу, що президент Байден хоче пояснити американському народові та Конгресу США, наскільки важливо продовжувати надавати Україні фінансову та безпекову допомогу. Коли саме буде звернення президента, речниця не уточнила.

Раніше у середу президент США Джо Байден анонсував, що виголосить велику промову про необхідність продовжувати допомагати Україні.

“Дуже скоро я виголошу велику промову з цього питання, і чому це критично важливо для Сполучених Штатів і наших союзників, щоб ми дотрималися свого зобов’язання”, — заявив президент.

Байден заявив, що занепокоєний майбутнім фінансуванням для України на тлі бюджетної кризи й відсторонення спікера Палати представників. Однак за словами речниці Білого дому, президент США вірить у незмінну двопартійну підтримку в Конгресі українського питання.

Жан-Пʼєр наголосила, що більшість законодавців — як у Конгресі, так і в Палаті представників — продовжують підтримувати виділення допомоги Україні, а промова Байдена буде спрямована на те, щоб переконатися, що обидві палати Конгресу дотримуються своєї обіцянки і проголосують за українське питання.

“Ми хочемо переконатися, що наше зобовʼязання перед народом України продовжуватиметься. Було б великою помилкою, якщо ми не продовжимо це робити”, — заявила посадовиця.

Крім цього, речниця висловила занепокоєння невеликою фракцією республіканців у Палаті представників, які “спричиняють хаос”.

Вона також зауважила, президент не надає переваги жодному із потенційних кандидатів на посаду спікера, і що це внутрішнє питання, із яким республіканцям треба розібратися, адже саме вони мають більшість у Палаті представників.

“Американці просто втомилися від внутрішньої боротьби, яку вони зараз бачать у Палаті. Вони хочуть бачити двопартійну співпрацю, і президент готовий це зробити”, — сказала Жан-Пʼєр.

Раніше Голос Америки повідомляв, що тимчасова 45-денна бюджетна резолюція США, ухвалена в останній день фінансового року, не містить додаткового фінансування для України. А звільнення Кевіна Маккарті з посади спікера Палати представників США викликало ще більше занепокоєння щодо американської підтримки як серед українців, так і серед союзників.