Неділя, 29 Вересня, 2024

Представники Європейського Союзу і Сполучених Штатів виступили із запевненнями, що будуть і надалі допомагати Україні протистояти російській агресії на тлі ознак ймовірної затяжної війни і політичних суперечок в деяких країнах.

Міністри закордонних справ ЄС, щоб засвідчити свою непохитність, вдалися до незвичайної поїздки на нараду 2 жовтня у Києві, з яким досі нема авіасполучення, і де нерідко лунають сирени повітряної тривоги.

Катрін Колонна, очільниця міністерства закордонних справ Франції, окремо наголосила, що це один з сигналів «для Росії, щоб вони не розраховували на нашу втому».

«Наша рішучість у підтримці боротьби за свободу і незалежність України тверда і триватиме далі», – заявив верховний представник ЄС у закордонних справах і з питань безпеки Жозеп Борель.

Борель також скористався нагодою, щоб оголосити новий план допомоги Україні на наступний рік на суму до 5 мільярдів євро ($5,26 млрд.) з Європейської мирного фонду.

Окрім програм ЄС Україна також отримує пряму допомогу від європейських держав на двосторонньому рівні, і за підрахунками Кільського інституту світової економіки загалом Європа тепер випередила США за обсягами заявленої допомоги Україні.

Серед найбільших пакетів двосторонньої допомоги Україні стала чотирирічна програма Німеччини на суму €10,5 мільярда, а також п’ятирічна програма Норвегії (яка не член ЄС) на €6,6 мільярда.

Але Сполучені Штати залишаються найбільшим і найважливішим донором військової допомоги Україні.

У Вашингтоні заявляють про збереження підтримки України попри побоювання про подальшу долю американської допомоги Україні на тлі міжпартійних суперечок у Конгресі США.

«За Україною стоїть потужна міжнародна коаліція. І якщо Путін вважає, що він може нас пережити, то він помиляється. Він помиляється. І у нас незабаром буде новий пакет допомоги Україні, що покаже нашу подальшу підтримку відважного народу України. І це наш сигнал. Якщо він, тобто пан Путін, вважає, що переживе нас, то ми вважаємо, що він неправий», – заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.