Неділя, 29 Вересня, 2024

Будь-який новий прилад, розроблений Іраном, створює потенційний ризик погіршення насильницьких та дестабілізуючих дій, у яких бере участь іранський режим. Про це на брифінгу у вівторок, 3 жовтня, заявив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател, коментуючи запитання журналістів про нові моделі іранських дронів та потенційне нарощування їхнього експорту до Росії.

"Використання іранської військової техніки, якою б вона не була, створює ризик того, що вона продовжить відігравати більшу роль у вже існуючих, зловмисних і дестабілізуючих діях іранського режиму," – сказав Пател.

Він зазначив, що протягом цього й минулого року у світі багато говорили про поглиблення військової співпраці між іранським режимом і Російською Федерацією "і тому, звісно, будь-яка нова потенційна система, безумовно, створює потенційний ризик погіршити ці вже глибоко насильницькі та дестабілізуючі дії, в яких, як ми знаємо, планує брати участь іранський режим."

Заступник речника Держдепу додав, що США будуть продовжувати "використовувати наявні інструменти, щоб притягнути іранський режим до відповідальності" у взаємодії з союзниками та партнерами, зокрема, з Європейським Союзом та безпосередньо з союзниками E3 (Німеччиною, Францією та Британією).

За повідомленнями іранських ЗМІ, армія Ірану представила нову розробку в технології безпілотних літальних апаратів під час спільних навчань безпілотників у вівторок – дрон Kaman 19. Як зазначається, ця модель безпілотників буде офіційно використовуватися іранською армією після презентації. ​

За даними іранських видань, безпілотники класу Kaman оснащені різноманітними системами бойової, оптичної та електронної боротьби, "що робить їх ідеальними для проведення спеціальних операцій".

Як повідомляла агенція Defence Express, за вересень по Україні запустили рекордну кількість дронів-камікадзе Shahed-136/131, а саме 503 безпілотники. 396 одиниць вдалося збити силами та засобами ППО.

Наприкінці вересня Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США наклало санкції на 5 юридичних та 2 фізичних осіб з Ірану, Китаю, Гонконгу, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів, що були задіяні у закупівлі критично важливих компонентів для іранської програми безпілотників серії Shahed.