Неділя, 29 Вересня, 2024

Національне агентство з питань запобігання корупції України (НАЗК) внесло три найбільші китайські нафтогазові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни.

Йдеться про China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPC).

За повідомленням НАЗК, компанії продовжують реалізовувати спільні проєкти з РФ та фінансувати стратегічну галузь Росії сплатою податків. А від початку повномасштабного вторгнення Росії до України компанії лише продовжували активно нарощувати співпрацю з РФ.

Спонсори війни – компанії з Китаю, США, Греції та інших країн

Цього місяця до списку внесено також двох провідних німецьких виробників високоточних верстатів SPINNER та DMG MORI, що продовжують роботу на російському ринку. Туди ж потрапила індійська (одна з найбільших у світі) компанія з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports, турецька компанія з виробництва та експорту скла Sisecam Group, а також дві потужні тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International.

Найбільше компаній у списку "міжнародних спонсорів війни" – з Китаю (12), 7 із них – з США, 5 із Греції, 4 з Франції, 3 з Німеччини, по 2 з Італії, Індії, Великої Британії, а також австрійська, бельгійська, бермудська, естонська, швейцарська, турецька компанія і бізнес з ОАЕ.

Конфіскація пива Кремлем

Попри вихід із російського ринку значної кількості світових брендів, у Росії продовжують працювати низка міжнародних виробників.

Нині компанія Carlsberg CARLb.CO заявила, що розірвала ліцензійні угоди в Росії після рішення Москви на початку цього року взяти під контроль пивоварні та указом президента РФ націоналізувати компанію "Балтика".

Корпорація Carlsberg назвала дії Росії "незаконним поглинанням бізнесу", а також звернулася до суду через фактичну конфіскацію активів компанії Кремлем.

Carlsberg мав вісім пивоварень і близько 8400 співробітників у Росії, а в 2022 році після вторгнення Росії в Україну описав вартість свого підрозділу "Балтика" у 1,39 мільярда доларів.

Тим часом Burger King повідомив, що залишається відкритим у звичайному режимі в Росії, попри те, що власник бренду пообіцяв покинути країну у березні 2022 року, повідомляє Guardian.

Стівен Тіан, член групи дослідників Єльського університету, які відстежують дії компаній у відповідь на війну Росії проти України, заявив ВВС, що "продовжуючи вести бізнес у Росії через 18 місяців після вторгнення Путіна в Україну, вони підтримують режим Путіна".

Натомість найбільший конкурент Burger King – McDonald's – залишив РФ, наголошує ВВС.

Серед співвласників франшизи Burger King у Росії – українська інвестиційна компанія ICU Group, що володіє 35% акцій. ICU Group повідомила BBC, що не контролює спільне підприємство чи операції в Росії та інших країнах, на які поширюється угода про франшизу. Компанія також заявила, що перебуває "на завершальному етапі виходу" з франчайзингової угоди на умовах, погоджених з покупцем. Компанія додала, що не отримувала жодних дивідендів від франшизи з початку війни.