Неділя, 29 Вересня, 2024

З портів Чорноморськ і Південний вийшли три судна з зерном і залізною рудою, а ще п'ять суховантажів очікують швартування в портах для завантаження, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Балкери Azara, Ying Hao 01, Eneida (під прапорами Ліберії та Палау) за допомогою тимчасового коридору, встановленого ВМС України, експортували 127 тисяч тонн агропродукції та залізної руди", – написав він у мережі Х і додав: "Балкери Olga, Ida, Danny Boy, Forza Doria, New Legacy збираються експортувати майже 120 тисяч тонн українського зерна до Африки та Європи".

Водночас у ніч проти 1 жовтня Повітряні сили ЗСУ повідомили, що група ударних безпілотників РФ прямувала в напрямку Білгород-Дністровського району Одеської області. Також російська армія масовано атакувала дронами-камікадзе Черкаську область, внаслідок чого загорівся склад із зерном.

Масово атакувати зернову й портову інфраструктуру України Росія почала із середини липня після одностороннього виходу із Чорноморської зернової угоди, що дозволяла експортувати українське збіжжя морем.

У серпні Україна оголосила про так звані тимчасові гуманітарні коридори до заблокованих РФ українських чорноморських портів, й відтоді окремі суховантажі почали вивозити збіжжя та іншу продукцію із портів Одещини.

Як повідомляв Голос Америки, в ООН заявляли, що хоча організація не бере участі в переміщенні цих суден, але вітає "всі зусилля щодо відновлення нормальної торгівлі, особливо життєво важливими продовольчими товарами, які допомагають… стабілізувати глобальні продовольчі ринки".