Середа, 9 Жовтня, 2024

Президент України Володимир Зеленський після перебування у США прибув до Канади з першим візитом в ту країну за час відкритого російського вторгнення в Україну – з лютого 2022 року.

Увечері у четвер в аеропорту Оттави його зустрів прем’єр-міністр Джастін Трюдо.

Зеленський виступить у канадському парламенті, що буде його першим особистим зверненням до канадських законотворців після промови у березні минулого року з допомогою відеозв’язку.

«Канада і далі буде підтримувати Україну стільки, скільки буде треба і завжди твердо стоятиме на захисті верховенства закону та світового порядку основаного на правилах», – сказав Трюдо того журналістам у Нью-Йорку, де світові лідери брали участь в Генеральній асамблеї ООН.

Канадські урядові джерела повідомляють, що Оттава оголосить додаткову допомогу Україні, яка може включати зокрема військову техніку, а також сприяння в навчанні пілотів на літаках F-16 і з придбанням систем протиракетної оборони.

Агенція Reuters, повідомляючи про візит Зеленського, підкреслює, що Канада є близькою союзницею України і зауважує там «йому гарантовано тепліший прийом, ніж той, який був від деяких політиків у США скептичних стосовно надання додаткової військової допомоги».

Але Reuters також зауважує, що попри більшу політичну єдність канадських політиків стосовно підтримки України, Канада не має таких потужних можливостей, які є у США.