Четвер, 10 Жовтня, 2024

Росія намагається заощадити крилаті ракети повітряного базування та збільшити їхнє виробництво до зими, щоб поновити обстріли об'єктів української критичної інфраструктури, вважає британська розвідка.

«Існує реалістична можливість, що Росія знову зосередить цю зброю проти об’єктів української інфраструктури протягом зими», – пише британська розвідка у щоденному зведенні у мережі Х (колишня Twitter).

Як зазначають аналітики британської військової розвідки, Росія витратила значну частину своїх крилатих ракет повітряного базування (КРБН), особливо сучасних ракет AS-23a KODIAK, які вона використовувала для завдання ударів по українській енергетичній інфраструктурі у період з жовтня 2022 року по березень 2023 року.

Посилаючись на звіти з відкритих джерел, британські аналітики кажуть, що нині для цих цілей Росія використовує стратегічну бомбардувальну авіацію, заощаджує використання ракет і планує збільшити їхнє виробництво.

«З квітня 2023 року витрати на КРВБ скоротилися, тоді як російські лідери підкреслили зусилля щодо збільшення темпів виробництва крилатих ракет, – мовиться у повідомленні.

ЗСУ готуються до форсування Дніпра

Тим часом аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зауважують, що українські військові готуються форсувати Дніпро в районі Херсона.

Експерти вашингтонського аналітичного центру повідомляють у щоденному звіті, що українські військові почали створювати плацдарми для майбутнього форсування Дніпра на південному напрямку поблизу Херсона.

«Українські сили посилили свої дії на певних островах у дельті Дніпра поблизу Антонівського мосту з метою консолідації позицій для майбутнього наступу на лівий берег Херсонської області», – кажуть аналітики вашингтонського аналітичного центру.

На думку експертів, російські військові не будуть могти захиститися від великого українського удару у цьому секторі фронту, через недостатню кількість військ. Адже ще перед цим російське командування передислокувало значну кількість російських військових з Херсонської до Запорізької області.

Аналітики зазначають, що російські війська намагаються проводити власні контрнаступальні операції, але їм «бракує спроможності проведення власної масштабної операції із форсування ріки у цьому регіоні, зокрема через дефіцит снарядів для артпідготовки».

Раніше надходили повідомлення про те, що передові підрозділи ЗСУ отримали контрроль над обмеженою територією на лівому березі Дніпра поблизу руїн Антонівського мосту.