Субота, 12 Жовтня, 2024

ЄС та США рішуче засудили російські псевдовибори на окупованих територіях України і не визнаватимуть їхні результати.

Верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель назвав ці вибори "незаконними" і засудив примусову паспортизацію, яку Росія проводить на окупованих територіях.

"Ці незаконні так звані "вибори" в Україні відбулись на тлі примусової та незаконної паспортизації Росією, масштабних та систематичних порушень прав людини, а також залякувань і росту репресій проти українських громадян з боку Росії та незаконного призначення влади на тимчасово окупованих територіях України", – йдеться в заяві Борреля.

"Російські псевдовибори на окупованих територіях і є образою для Статуту ООН", – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Сполучені Штати ніколи не визнають претензії Росії на будь-яку українську суверенну територію. Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки необхідно", – написав Блінкен в соцмережі Х (раніше Twitter).

"Потьомкінськими виборами" назвав російські вибори Роберт Вуд, заступник постійного представника США при ООН, під час засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого темі незаконного проведення виборів минулого тижня. Засідання ініціювали Албанія та США.

У своєму виступі, Вуд наголосив, що Росія проводить фіктивні вибори на окупованих територіях України разом зі щорічними регіональними виборами.

В ООН також заявили, що так звані російські вибори на окупованих територіях "не мають правового підґрунтя".

Росія провела псевдовибори на окупованих територіях 8-10 вересня.