Четвер, 17 Жовтня, 2024

Російського бізнесмена, пов’язаного з Кремлем, Владислава Клюшина у США засудили до дев’яти років ув’язнення.

Суд визнав його винним в участі у схемі інсайдерської торгівлі викраденими даними американських компаній, внаслідок чого зловмисники отримали близько 93 мільйонів доларів. Йдеться про хакерську атаку зі “злому” секретної інформації про доходи кількох компаній.

Рішення ухвалила суддя Патті Саріс у Бостоні. Присяжні визнали Клюшина винним ще у лютому цього року, інформує агенція Reuters. Перед цим, як повідомляв Голос Америки, Клюшина було заарештовано у Швейцарії у березні 2021 року під час гірськолижної прогулянки. Посольство США в Берні тоді подало запит на екстрадицію Клюшина до США, де його звинувачували в інсайдерській торгівлі на десятки мільйонів разом з декількома співучасниками.

Владислав Клюшин – власник московської компанії з інформаційних технологій під назвою М-13, яка працювала на російський уряд. Крім того, співпрацювала з Іваном Єрмаковим, колишнім офіцером російської військової розвідки. Останнього американський уряд розшукував за можливу причетність до хакерського втручання у президентські вибори в США в 2016 році.

З 2018 по 2020 рік хакери переглядали та завантажували ще не оголошені звіти про прибутки сотень компаній, включаючи Tesla та Microsoft, якими Клюшин та його співучасники торгували до того, як новини стали публічними, з посиланням на американських прокурорів повідомляє Reuters.

“Це завдало реальної шкоди американським ринкам”, – заявив помічник прокурора США Сет Косто.

Прокуратура просила 14 років позбавлення волі для хакера. Натомість адвокат підсудного просив трирічного терміну, включно з понад роком перебування під вартою у США. Захисник мотивував: чим довше хакер буде у в'язниці, тим довше не бачитиме, як ростуть його діти в Росії.

42-річний Клюшин є одним із найвідоміших росіян, які перебувають під вартою у США, та особливо важливим для уряду через зв’язки Клюшина з Кремлем, пише Reuters.

Клюшин може стати кандидатом на обмін ув’язненими з Росією, вважає його адвокат Максим Нємцев. Він не уточнив, чи така можливість обговорюється.

Нещодавно трапився прецедент такого обміну: Росія звільнила ув'язнену зірку американського баскетболу Брітні Ґрайнер в обмін на російського торговця зброєю Віктора Бута, котрий, як повідомляв Голос Америки, понад 10 років утримувався за гратами у США за звинуваченням у тероризмі.