Неділя, 6 Жовтня, 2024

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сполучені Штати Америки заарештували понад 1 млрд доларів російських активів в інших країнах. Про це заявила заступниця генерального прокурора США Ліза Монако.
Її підрозділ очолює робочу групу KleptoCapture, створену у 2022 році для забезпечення санкцій проти російських олігархів та пошуку їхніх активів.
"Ми затримували літаки у Швейцарії та на Близькому Сході. Заарештовували контрабандистів у Італії, Німеччині, Латвії. Також висунули звинувачення за відмивання грошей у Великій Британії. Таким чином, ми показали, що сховатися ніде", – заявила Монако.

Вона також додала, що до цієї справи залучені не тільки США, але й іноземні партнери.

"Ми бачимо справді безпрецедентну згуртованість міжнародного співтовариства, яке об’єдналося, щоб ізолювати путінський режим, засудити його неймовірну жорстокість проти українського народу", – зазначила Монако.

Конфіскація активів РФ
Наразі Україна разом з іноземними партнерами працює над створенням можливості конфіскувати заморожені російські активи, в тому числі й державні, в країнах-союзниках. Ці кошти мають відправити на відновлення України. Влітку цього року повідомлялось, що мова йде про майже 500 млн доларів.
Серед іншого, Bloomberg повідомляє, що в ЄС вивчають процедуру конфіскації 200 млрд євро заморожених активів російського центрального банку.