Неділя, 13 Жовтня, 2024

Папа Римський Франциск визнав, що неправильно сформулював нещодавні коментарі про Росію, які оглядачі розкритикували як похвалу імперіалізму. Понтифік пояснив, що його намір полягав у тому, щоб нагадати молодим росіянам про велику культурну, а не політичну спадщину.

"Я не мав на думці імперіалізм, коли це сказав. Я говорив про культуру", – сказав Папа Римський на борту літака, який повертався з Монголії, відповідаючи на запитання журналіста італійського інформагентства ANSA. Репортер попросив пояснити, чому Папа згадав Петра І чи Катерину ІІ, а також, що він думає про імперіалізм, зокрема, російський.

Папа зауважив, що, говорячи про спадщину для молоді, він послався на ідею "великої Росії": "Бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною.

"До прикладу, у сфері літератури, в музиці, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони (молодь – ред.) взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину. Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про "велику Росію", можливо, не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент – ред.), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі", – пояснив глава Католицької церкви.

"Я не мав на увазі імперіалізм, коли говорив це. Я говорив про культуру, а передавання культури ніколи не є імперіалістичним, ніколи. Це завжди діалог, і я говорив про це", – додав Папа Франциск.

У зверненні до молодих російських католиків під час відеоконференції 25 серпня Папа Франциск згадав про російських очільників Петра I і Катерину II, що вони, мовляв, є спадкоємцями "великої російської імперії".

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами, – сказав тоді Папа Римський Франциск.

Тоді речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відреагував у мережі Facebook, що "саме такою імперіалістичною пропагандою, духовними скрепами і потребою в порятунку "великої Матінки Росії" Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл".