Понеділок, 7 Жовтня, 2024

Російські війська намагаються перейти у наступ на Куп'янському напрямку, але вони не мають успіху, пишуть західні військові експерти. Деякі з них вважають, що це є спроби відвернути увагу України від контрнаступу та змусити її розділити свої сили між наступом і обороною.

Як пишуть експерти з вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) 1-го вересня, росіяни намагалися проводити наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але «не зробили жодного підтвердженого просування».

Посилаючись на слова українського Генштабу, речника Західного угруповання військ Росії, а також на підставі аналізу деяких російських джерел, експерти доходять висновку, що на куп’янському напрямку точаться лише позиційні бої.

Тим часом експерти британської військової розвідки вважають, що метою росіян є відвернути увагу українських сил від контрнаступу на оріхівському напрямку на півдні України. Таким чиному Росія намагається змусити Україну «розділити свої сили між Оріховим і Куп’янськом», пишуть британські аналітики.

Проте, як вважають експерти міністерства оборони Великої Британії, Росія ризикує розділити свої власні сили, намагаючись запобігти українському прориву.

Аналітики ISW пишуть, що станом на п’ятницю, 1-е вересня, українські війська продовжували наступ поблизу Бахмута та досягли певного поступу на заході Запорізької області. Експерти посилаються на геолокаційні дані, які показують, що українські війська дещо просунулися на північний захід від Кліщіївки, що є в 7-м км на південний захід від Бахмута.

Як повідомляв Голос Америки, представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі 1-го вересня заявив, що США помітили «значний прогрес» України на заході Запорізької області протягом останніх 72 годин. За його словами, українські сили досягли певного успіху проти «другої лінії російської оборони» на півдні України. Кірбі також заявив, що критика анонімними офіційними особами США прогресу українського контрнаступу не допомагає процесу.

Роль американської підтримки, на його думку, є в тому, щоб українці мали «необхідні інструменти, методи, тренування і можливості для цього прогресу, знову ж таки, так швидко, як вони вважають за потрібне», зазначив Кірбі.

Дивіться також: