Понеділок, 7 Жовтня, 2024

Нобелівський фонд скасував своє запрошення представникам Росії, Білорусі та Ірану взяти участь у цьогорічній церемонії вручення премії, повідомляє Agence France Press.

У заяві, яку цитує агентство у суботу, мовиться, що Нобелівський фонд «повторить минулорічний виняток із звичайної практики, тобто не запрошуватиме послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі».

Шведські та українські політичні лідери, а також білоруська опозиція засудили можливу присутність посланців цих авторитарних країн на церемонії вручення престижних премій, яка проходить щороку в норвезькій столиці Осло.

Минулого року послів Росії та Білорусі не запросили на церемонію нагородження та бенкети у зв'язку з російським вторгненням до України, яке відбувалося і з території Білорусі.

Посла Ірану було виключено зі списку гостей минулого року через протести в Ісламській Республіці, викликані смертю під вартою Махси Аміні, яку звинуватили в порушенні правил Ірану, які вимагають від жінок покривати голову хіджабом або хусткою.

Як писав Голос Америки, минулорічна лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук написала у мережі Х (колишня Twitter), що «вважає помилкою запрошення послів Ірану, Росії та Білорусі на Нобелівський бенкет».

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська нагадала у мережі Х, що поки представники режиму Лукашенка бенкетуватимуть у Стокгольмі, торішній лауреат, Алесь Беляцький далі перебуватиме за ґратами у Білорусі.

Проти запрошення представників Росії виступив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, який заявив, що Росію потрібно ізолювати Росію всіма можливими способами.

Кілька шведських депутатів також заявили в п’ятницю, що бойкотуватимуть цьогорічну церемонію вручення Нобелівської премії. Шведська депутатка Європарламенту назвала це рішення «вкрай недоречним».

У Нобелівському фонді, що є приватним фондом, який розпоряджається престижними нагородами, заявили, що запрошення на заходи 2023 року були надіслані всім країнам, які мають дипломатичні представництва у Швеції та Норвегії. У фонді наголосили, що хотіли залучити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.