П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Перемовини між Росією та Північною Кореєю щодо постачання зброї для російської війни проти України «активно просуваються». Про це заявила посолка США в ООН Лінда Томас-Ґрінфілд разом зі своїми колегами з Японії, Південної Кореї та Великої Британії. Країни непокоїть зближення Росії та КНДР у військовій сфері.

«США, Японія, Південна Корея і Велика Британія поінформували представників преси про нову, глибоко тривожну інформацію: Росія веде переговори стосовно потенційних угод щодо боєприпасів із Північної Кореї для використання проти України.

Схема поведінки Росії – нехтування своїми обов’язками як члена Ради безпеки ООН, підтримка режимів, що розповсюджують [ядерну зброю] – є неприйнятною», – написала Томас-Ґрінфілд на своїй сторінці в мережі Х.

Згідно з повідомленнями американської розвідки, на які послалася посолка у своїй заяві, нещодавній візит міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Північної Кореї для участі у військовому параді був також використаний для того, щоб переконати північнокорейське керівництво продати артилерійські боєприпаси Росії.

«Це не перший випадок, коли Росія порушує резолюції Ради безпеки [ООН], щоб продовжити незаконну війну проти України. Зараз є незаперечні докази того, що Росія закупила безпілотники в Ірану в порушення іншої резолюції», – цитує американський мовник NPR посолку Томас-Ґрінфілд, яка також назвала візит Шойгу до Північної Кореї «ганебним».

Як вже повідомляв Голос Америки, представник Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі виголосив подібні заяви годинами раніше, зазначивши, що мова йде про «значну кількість і різні типи» зброї, які Північна Корея може доправити до Росії.

«Важко дивитися на це і бачити щось інше, ніж слабкість», – підсумував Кірбі.