Субота, 5 Жовтня, 2024

За оцінками Королівського інституту об’єднаних служб, ЗСУ втрачають близько 10 тисяч безпілотників на місяць. Однак ці дрони зберігають життя українським військовим. Для того, щоб забезпечувати необхідну кількість безпілотників в Україні, у грудні 2022 року в Україні запустили проєкт “Армія дронів”. Про розквіт українського виробництва безпілотників, їх експортний потенціал, а також навчання операторів дронів, журналісти Української служби Голосу Америки поговорили із головою Держспецзвʼязку Юрієм Щиголем.

Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності

Марія Ульяновська, Голос Америки: Пане Юрію, розкажіть, будь ласка, про “Армію Дронів”, що це за проєкт?

Юрій Щиголь, голова Держспецзвʼязку України: Минулого року наші військові зрозуміли, що використання безпілотних літальних апаратів на полі бою дає велику перевагу в плані дистанції, розвідки і збереження життя. Тоді Міністерство цифрової трансформації, Служба держспецзв'язку, платформа UNITED24 та Генеральний штаб заснували проєкт “Армія Дронів”. Його завдання — забезпечити Сили безпеки й оборони необхідною кількістю безпілотних літальних апаратів.

За минулий рік ми придбали близько 5 тисяч безпілотників на загальну суму близько 4,5 мільярда гривень. Це були абсолютно різні дрони. В першу чергу, яких не вистачає на фронті — “мавіки" (Mavic), “аутелеви" (Autel Evo), “матриси" (Matrice), а також великі професійні дрони і навіть “байрактари" (Bayraktar). Коли це дало результат, всі побачили, що проєкт допомагає зберегти життя наших військових, це отримало державну підтримку. На сьогодні “Армія Дронів” — вже державна програма, яка отримала цього року фінансування у розмірі 40 мільярдів гривень. Більшу частину цих коштів ми вже законтрактували, і навіть доставили значну частину безпілотників на фронт.

М.У.: Чи правильно я розумію, що українські дрони виходять дешевшими і вони більше вам підходять, тому що вони вже підлаштовані під військові потреби?

Ю.Щ.: Я б не сказав, що набагато дешевші. Деякі навіть дорожчі — є круті українські дрони-розвідники, які коштують не менше, ніж їхні іноземні аналоги, і за якістю вони їм точно не поступаються. Більшість дронів, які виробляються у світі, не проходили такого випробування полем бою, яке є на сьогодні в Україні. В жодній країні світу, навіть там, де були бойові дії, не було такої кількості засобів радіоелектронної боротьби.

Всі українські БПЛА, які ми закуповуємо, проходять випробування, в першу чергу, під дією РЕБ. Тому після нашої перемоги це буде найбільш технологічна у світі українська галузь, яка зможе бути дуже конкурентно експортною.

Іноземні дрони в нас складають близько всього 20% в закупівлях. Основне завдання — це розвиток української сфери безпілотно-літальної авіації. І на сьогодні ми вже маємо близько 80 контрактів саме з українськими виробниками.

На початку повномасштабного вторгнення в нас було всього 30 виробників, які професійно займались виробництвом дронів. Сьогодні таких виробників — близько 200. І цей поштовх дала “Армія Дронів”. Ми купуємо абсолютно всі рішення, доступні в Україні, тому що кожен дрон, який тут виробляється, має своє застосування, і навіть якщо його використовує вміло один найменший підрозділ, ми його купимо.

М.У.: Як ця технологія змінила хід ведення війни і чому для України вона є настільки важливою?

Ю.Щ.: Це тренд, який заданий на десятки років. Це дозволяє проводити ефективну розвідку як на невеликій відстані, так і велику бригадну армійську розвідку на відстані понад 50 км.

Для знищення ворога дрони — це значно дешевший і ефективніший спосіб. Дрон може переносити баражуючі боєприпаси з дальністю пострілу 20-30-40 км, вони є дешевшими, ніж високоточні боєприпаси, які нам дають наші партнери. Тому це також економія коштів.

FPV-дрони (first point view) взагалі зародилися і показали свою ефективність на цій війні. Це були дитячі іграшки до війни, а сьогодні — це високоточна зброя із ефективністю знищення особового складу і техніки понад 80%. Жодна артилерія не може зрівнятися з цим. Тому що оператор безпосередньо бачить свою ціль, куди він влучає.

Ну і дрони, які летять понад 500 км, це також новий тренд. На жаль, їх першими застосували росіяни, але ми швиденько зібралися і вже маємо досить ефективні результати й нарощуємо своє виробництво.

М.У.: Давайте поговоримо про надводні дрони “Морський малюк”, які СБУ зараз використовує на морі — наскільки це революційна технологія?

Ю.Щ.: Цей вид війни на морі також зародився в Україні. До цього ніхто не використовував морські дрони саме як зброю.

Але коли наші сусіди почали робити на морі те, що вони вважають за потрібне, ми знайшли гідну відповідь. Сьогодні з усіх куточків світу намагаються дізнатися, як створювати такі безпілотники, щоб вони були ефективними.

І по-друге, мало хто розуміє, як можна ними керувати на таких відстанях, щоб вони так точно влучали. Тому це українське ноу-хау, експортний варіант якого буде після нашої перемоги.

М.У.: Наскільки є потреба саме в дронах нічного бачення?

Ю.Щ.: 90% українських дронів — і ударних, і розвідувальних — одразу йдуть з термальною камерою. Це обов'язкова вимога наших військових, яку ми виконуємо з першого дня. Наприклад, “мавіки" ми купуємо в переважній більшості саме з термальною камерою. І практично всі українські розвідувальні дрони й ударні коптери йдуть з нічною камерою.

Робота безпілотників — це нічний час. Вдень їх легше збити. Вночі їх не видно і росіяни їх так бояться, що називають “бабою ягою”, бо не зрозуміло, звідки воно прилітає.

М.У.: Чому дрони виявилися настільки ефективною зброєю і чому росіянам так важко протидіяти українським безпілотникам?

Ю.Щ.: Хотілося б сказати — бо вони тупі. Але це, на жаль, не так. Тому що ми змогли навчити пілотів — не просто видали дрони і як хочете, так і воюйте.

Це була також комплексна програма по закупівлях — ми спростили абсолютно все, що можливо нормативно. До повномасштабного вторгнення закупівля дронів на озброєння могла тривати кілька років, і всі з цим прекрасно жили.

Сьогодні цей процес в Міністерстві оборони займає кілька тижнів, а якщо ви контрактуєтесь в рамках “Армії Дронів” — то це 1-2-3 дні.

Ми розробили спеціальні умови для спільного випробування безпілотників. Будь-який підрозділ, який замовляє нам дрони, може покликати виробника, провести з ним випробування, написати спільний акт, що цей дрон його влаштовує, і ми його одразу купимо.

Ринок все це вирівняє — якщо дрон неефективний, військові самі від нього відмовляться. Але на сьогодні в нас жодної відмови не було. Тому що виробники розуміють, для чого вони це роблять — вони це роблять для звільнення України, і робити тяп-ляп не вийде, тому що це їхня відповідальність.

Ми розуміємо, що ворог досить сильний, і просто там закидати його “мавіками" на полі бою не вийде. Потрібно розробити технологію, яка дозволить обійти засоби радіоелектронної боротьби, провести ефективну розвідку, знайти слабкі місця, знищити їх живу силу і техніку.

М.У.: Розкажіть про навчання пілотів дронів — де вони відбуваються і як потім цих операторів розподіляють по Збройних силах України?

Ю.Щ.: Коли ми започаткували “Армію Дронів”, основне наше завдання було — забезпечити ЗСУ безпілотниками. Але згодом ми зрозуміли, що нам не вистачає класних пілотів. Отримати дрон — це одне завдання, а не втратити його в першому бою — це трошки складніше. Тому наступним нашим кроком стала саме підготовка пілотів.

Починаючи з кінця літа минулого року, ми започаткували окремий напрямок — підготовка військових до використання безпілотних літальних апаратів. За пів року 2023-го нам вдалося підготувати 10 тисяч пілотів.

Ми співпрацюємо з 25 українськими школами, які щоденно готують саме військових пілотів. 98% людей, які там навчаються — це військові, які несуть службу в Збройних Силах, Національній гвардії, прикордонній службі, Службі безпеки України. І ми будемо масштабувати цей проєкт. Тому що наша мета — в цьому році закупити 200 тисяч БПЛА, і нам потрібно хоча б 50 тисяч військових, які вміють ними керувати.

В лютому Генштаб ухвалив рішення про створення окремих ударних рот безпілотних літальних апаратів. План на цей рік — це 60 таких рот. На сьогодні вже 17 сформовано, повністю укомплектовано, і вони виконують бойові завдання на передовій.

Крім того, ще один такий підрозділ ми створили у Держспецзв'язку. І це є правильний шлях, коли є окремий структурний підрозділ, який виконує і завдання з розвідки для піхотних чи десантних підрозділів. Абсолютно у кожній бригаді буде такий підрозділ, на який покладаються саме завдання із розвідки та знищення ворога безпілотними літальними апаратами.