Субота, 5 Жовтня, 2024

Перед початком активного осіннього політичного сезону міністри оборони та міністри закордонних справ країн ЄС зберуться на неформальну зустріч 29-31 серпня в іспанському місті Толедо. Одною з головних тем зустрічі стане нарощування подальшої військової підтримки України з боку ЄС. Про це пише у своїй тижневій статті Рікард Йозвяк, редактор Радіо Свобода з питань Європейського Союзу та НАТО.

Неформальні зустрічі міністрів ЄС у такому форматі відбуваються двічі на рік, зазвичай у січні та серпні, і дають можливість посадовцям обговорити нагальні питання у відносно невимушеній атмосфері, фокусуючись на стратегічній перспективі, а також готуючись до офіційних обговорень і прийняття рішень в рамках інститутів ЄС.

Європейський Союз вже надав Україні військової допомоги на близько 5,6 мільярда євро (приблизно 6,1 мільярда доларів США) в рамках так званого «Європейського фонду миру», куди країни-члени ЄС роблять внески пропорційно своєму ВВП, йдеться в статті.

Черговий – восьмий – транш на 500 мільйонів євро (близько 540 мільйонів доларів США) може бути погоджений у Толедо. Для цього необхідно, щоб своє вето відкликала Угорщина, яка вимагає від України виключити угорський банк ОТР зі списку компаній «міжнародних спонсорів війни». Національне агентство з питань запобігання корупції України внесло ОТР до цього списку з огляду на те, що банк продовжує працювати в Росії.

Що стосується довгострокового фінансування військової допомоги Україні з боку Євросоюзу, згідно з прогнозами дипломатичної служби ЄС, існує потреба надавати Україні 5 мільярдів євро допомоги протягом наступних чотирьох років, зауважує Йозвяк. Згідно з документом, європейські лідери вже підтвердили «готовність ЄС надавати постійну військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно», однак, такі країни як Німеччина та Угорщина мають зауваження щодо певних аспектів такої допомоги.

На додаток до безпосередньої військової допомоги, пише Йозвяк, ЄС розмірковує над іншими безпековими гарантіями, які він може надати Україні, яка наразі веде переговори про безпекові зобов’язання з кількома країнами «Групи семи» відповідно до домовленостей, досягнутих на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня цього року. В документі, який цитує Радіо Свобода, серед інших 11 пропозицій щодо безпекової підтримки зазначено, що «[ч]ленство України в ЄС саме по собі було б безпековим зобов'язанням».

Своєю чергою, президент Європейської ради Шарль Мішель, виступаючи 28 серпня на щорічному стратегічному форумі, організованому МЗС Словенії та Центром європейської перспективи у словенському місті Блед, заявив про те, що Євросоюз повинен бути готовий до розширення внаслідок приєднання нових країн-членів до 2030 року, як зазначає видання «Українська правда».

«Вікно можливостей відчинене, ми повинні діяти… Розширення більше не мрія. Час рухатися вперед», – заявив Мішель.