Неділя, 6 Жовтня, 2024

СІДНЕЙ, 27 серпня (Reuters) – Троє морських піхотинців США загинули внаслідок авіакатастрофи біля узбережжя північної Австралії у неділю під час транспортування військ в ході звичайних військових навчань, повідомили офіційні особи.

Ще п'ятьох було "транспортовано до Королівської лікарні міста Дарвін у важкому стані", – йдеться в пресрелізі мерії Дарвіна.

Загалом 23 морських піхотинців було на борту вертольота MV-22B Osprey, коли він розбився, йдеться в повідомленні. Посадовці розслідують причину катастрофи.

Аварія сталася на віддалених островах Тіві приблизно о 9:30 ранку (01:30 за Гринвічем), йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе назвав інцидент "трагічним", заявивши, що Osprey підтримував військові навчання Exercise Predators Run 2023. Австралійців на борту не було, сказав він.

«Наша увага як уряду та як Міністерства оборони зосереджена на реагуванні на інциденти та на забезпеченні підтримки та допомоги в цей важкий час», — сказав прем’єр-міністр під час пресконференції в Західній Австралії.

У навчаннях брали участь близько 2500 військовослужбовців з Австралії, США, Філіппін, Індонезії та Східного Тимору.

США та Австралія, ключові союзники у Тихому океані, останніми роками активізували військову співпрацю перед лицем зростання загроз від Китаю.

«Австралійські і американські військові стоять пліч-о-пліч більше століття», – йдеться в заяві Альбанезе та міністра оборони країни Річарда Марлза.

«Цей інцидент є нагадуванням про важливість служби, яку виконує наш персонал і персонал наших країн-партнерів».

Четверо австралійських солдатів загинули минулого місяця під час великих двосторонніх навчань, коли їхній гелікоптер впав в океан біля узбережжя Квінсленду.