Неділя, 6 Жовтня, 2024

В Естонії прем’єр-міністерку Каю Каллас закликали піти у відставку після повідомлень про те, що її чоловік є співвласником компанії, яка продовжує діяльність у Росії після вторгнення Москви до України.

Дві великі естонські газети закликали Каллас піти у відставку, а два опитування громадської думки показали, що більшість респондентів вважають, що вона повинна піти у відставку. Каллас сказала, що не вважає, що компанії її чоловіка зробили щось погане, тоді як її чоловік оголосив, що продасть свою частку в цій компанії.

Каллас, яка закликала європейський бізнес розірвати зв’язки з Москвою, є головним критиком Росії в Європейському Союзі та НАТО, і деякі вважали її, що вона зможе стати генеральним секретарем військового блоку.

Естонський суспільний мовник ERR повідомив цього тижня, що Stark Logistics, естонська компанія, в якій чоловік Каллас Арво Халлік опосередковано володіє 25% акцій, поставляла фабрику з аерозольних контейнерів у Росії, що належить іншій естонській компанії.

Вона заробила 1,5 мільйона євро, обслуговуючи фабрику з початку війни, повідомляє естонська щоденна газета Eesti Paevaleht.

Президент Алар Каріс і лідер соціал-демократів, менший партнер в коаліційному уряді Каллас, закликав в четвер прем'єр-міністрку надати детальне пояснення.

Каллас повідомила журналістам у четвер, що, хоча вона не має детальних відомостей про бізнес свого чоловіка, вона була задоволена його поясненнями про те, що компанія лише допомагає іншій компанії, поки її діяльність у Росії згортається.

"У чому я абсолютно впевнена, це в тому, що компанії мого чоловіка не займаються жодною аморальною діяльністю", — цитує слова Каллас ERR у середу.

"Вони навіть не купують пальне в Росії, щоб не залишити в Росії жодного євро чи монети", – додала вона.

Головна щоденна газета країни Postimees заявила в редакційній статті в п’ятницю, що прем’єр-міністр ухилялася у своїх відповідях.

"Ми не отримали жодних відповідей у середу чи четвер, і немає підстав вважати, що ми почуємо їх у суботу чи неділю. У результаті Postimees дає прем’єр-міністру дружню пораду, щоб вона сьогодні починала пакуватися, щоб уникнути ще більшої ганьби в майбутньому", – йдеться в повідомленні.

Eesti Paevaleht, інша велика щоденна газета, запропонувала Каллас подати у відставку, а потім парламенту провести голосування про вотум довіри.

ERR повідомляв, що два опитування громадської думки, проведені Інститутом соціальних досліджень/Nordstat і Turu-uuringute, показали, що 57% і 69% респондентів вважають, що Каллас мусить піти у відставку.

ЧОЛОВІК РОЗРИВАЄ ЗВ'ЯЗКИ З КОМПАНІЄЮ

Чоловік Каллас оголосив у п'ятницю, що продасть свою частку в компанії та піде з ради директорів, повідомляє ERR.

"Ми (компанія) кілька разів обговорювали питання транспорту для нашого клієнта (в Росії) і вважали, що робимо правильно, допомагаємо потрібним людям і рятуємо хорошу естонську компанію", – цитує ERR заяву Галліка.

Каллас, яка позичила суми до 350 000 євро на бізнес свого чоловіка, згідно з її заявою, опублікованою новинним каналом BNS, у грудні заборонила естонській державній залізничній компанії транспортувати російський нікель, який не підпадає під санкції, заявивши, що вона не повинна мати жодних ділових стосунків з Росією чи Білоруссю.

Ліберальна реформаторська партія Каллас, яка перебуває при владі з 2021 року, перемогла на загальних виборах у березні, отримавши 37 місць з 101 у парламенті. Вона створила коаліцію з ліберальною партією «Естонія 200» і Соціал-демократичною партією, щоб отримати 60 голосів.