Понеділок, 7 Жовтня, 2024

МОСКВА (AP) — Московський суд постановив у четвер, що репортер Wall Street Journal Еван Гершкович залишиться під вартою за звинуваченням у шпигунстві до кінця листопада, повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС.

Гершкович сидить у СІЗО з кінця березня, коли його під час робочої поїздки затримали в Єкатеринбурзі, що майже за 2000 км (1200 миль) на схід від Москви.

Рішення означає, що йому загрожує щонайменше вісім місяців ув'язнення. 31-річний громадянин США Гершкович прибув до московського суду в четвер у білому тюремному фургоні і був виведений у наручниках, у джинсах, кросівках і сорочці.

Він з’явився в суді, щоб почути результат розгляду клопотання прокуратури про продовження арешту після 30 серпня.

Журналістів поза будівлею суду не пустили до зали суду. За даними ТАСС, засідання проходило в закритому режимі, оскільки деталі кримінальної справи засекречені.

У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що Гершкович, "виконуючи завдання американської сторони, збирав відомості, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств ВПК РФ".

Гершкович і його роботодавець заперечують звинувачення, а уряд США визнав його затримання неправомірним. Його справу засекретили. Російська влада не уточнює, які — якщо такі є — докази вони зібрали на підтримку звинувачень у шпигунстві.

У четвер газета Wall Street Journal заявила: «Сьогодні наш колега та видатний журналіст Еван Гершкович з’явився на досудове слухання, де його незаконне ув’язнення було знову продовжено.

Ми глибоко розчаровані тим, що його продовжують свавільно та неправомірно утримувати під вартою за виконання журналістської роботи. Безпідставні звинувачення проти нього є категорично неправдивими, і ми продовжуємо наполягати на його негайному звільненні. Журналістика – це не злочин».

Раніше в серпні посолка США в Росії Лінн Трейсі втретє відвідала Гершковича і повідомила, що він був здоровий, незважаючи на складні обставини.

Його тримають у московській в’язниці Лефортово, відомої своїми суворими умовами.

Гершкович є першим американським репортером, якому висунули звинувачення в шпигунстві в Росії з вересня 1986 року, коли Ніколас Данілофф, московського кореспондента U.S. News and World Report заарештувало КДБ.

Аналітики зазначають, що Москва може використовувати ув’язнених американців для обмінів після того, як напруга між США та Росією різко зросла через військову операцію Кремля в Україні.

Принаймні двох громадян США, заарештованих у Росії за останні роки, включно зі зіркою WNBA Брітні Ґрайнер, обміняли на росіян, ув’язнених у США. У МЗС Росії раніше заявляли, що розглядатимуть обмін на Гершковича лише у разі винесення вироку у справі.

У Росії суди за шпигунство можуть тривати більше року.