Вівторок, 8 Жовтня, 2024

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія проводить переміщення ядерної зброї малої дальності на територію Білорусі.

Заява, як повідомляє АР, прозвучала під час спільної пресконференції Дуди з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соузою.

"Я сказав президенту [Соузі] про втілення декларацій Володимир Путіна, що тактична зброя Росії пересуватиметься на територію Білорусі. Цей процес справді відбувається. Ми це бачимо", – заявив Дуда.

Польський президент вказав, що такі дії РФ "змінюють безпекову архітектуру в нашій частині Європи" та в НАТО.

Своєю чергою Соуза підтвердив підтримку України і вказав, що Португалія бере до уваги занепокоєння Польщі.

На повідомлення про переміщення ядерної зброї відреагували в білоруській опозиції.

Розміщення ядерної зброї в Білорусі "змінює регіональну безпеку і створює нові загрози для Європи", твітує лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

Тихановська переконана – єдина відповідь на – "вільна та демократична Білорусь".

Про необхідність бути готовим до ескалації, включаючи ядерну заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

На події Quo Vadis Europa Ландсбергіс нагадав, що російські навчання "Запад" в 2009 році відпрацьовували напад на країну НАТО, "яка виглядала як балтійська країна, і погрожували нападом на Варшаву, якщо Польща намагалась би зупинити просування". Тому, підкреслив посадовець, європейські країни мають бути готовими відповісти на будь-яку ескалацію.

Минулого місяця Путін, а також лідер Білорусі Лукашенко говорили про переміщення російської ядерної зброї до Білорусі. В нещодавньому інтерв'ю державному виданню Белта в Білорусі Лукашенко також заявив про готовність застосувати ядерну зброю проти НАТО, у разі агресії. НАТО та США неодноразово засуджували російську ядерну риторику.