Вівторок, 8 Жовтня, 2024

Європейське турне президента України Володимира Зеленського продовжується його візитом до Греції, де він провів зустріч з прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом.

В Греції український президент планує також поспілкуватись з європейськими лідерами президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та очільником Європейської Ради Шарлем Мішелем, повідомляють ЗМІ.

"Порядок денний – усе те, що можемо зробити разом для захисту життя людей і свободи в нашому спільному європейському домі. Саміт Україна – Балкани: спільна зустріч із балканськими лідерами, координація європейської та євроатлантичної інтеграції, оборонна співпраця, безпека", – повідомив український президент у Telegram.

Європейське турне Зеленського почалось в суботу з візиту до Швеції, де він провів перемовини щодо спільного виробництва броньованих машин CV90. В неділю Зеленський відвідав Нідерланди, а в понеділок – Данію. Ці дві країни, лідери так званої "авіаційної коаліції" на підтримку України, оголосили про плани надати Україні десятки винищувачів F-16.

В своєму відеозверненні в понеділок Зеленський подякував країнам Північної Європи, а також США за підтримку "авіаційної коаліції".

"F-16 – літак, зроблений Сполученими Штатами", – нагадав український президент і відзначив зусилля президента США Джо Байдена, радника з питань національної безпеки США Джейка Саллівана та конгресменів та звичайних американців за підтримку "у битві за свободу, за незалежність, за наших людей. Дякую, Америко!"

В Афінах Зеленський також візьме участь в вечері на честь річниці саміту ЄС та країн Західних Балкан. На вечері будуть присутні лідери Євросоюзу та президенти Сербії, Чорногорії та Молдови, прем'єр-міністри Північної Македонії, Косова, Болгарії, Хорватії та Румунії, а також голова ради міністрів Боснії і Герцеговини, повідомляє АР.

В статті використано матеріали АР, Reuters.