Четвер, 10 Жовтня, 2024

Не всі супергерої носять плащі або літають у повітрі, щоб рятувати світ, як у кіно. У справжньому житті герої працюють без кінематографічної помпезності у зонах конфліктів, центрах розселення біженців, постраждалих від стихійних лих районах або навіть міських їдальнях. Так представлено “героїв зі Сполучених Штатів” у статті на американському урядовому порталі, яку ретвітить офіційна сторінка Місії США при ОБСЄ 19 серпня, у Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Як повідомляв Голос Америки, цього дня вшановують мужність та відданість гуманітарних операторів у світі. З цього приводу вони отримали привітання від політичних та релігійних лідерів світу.

Одним із таких героїв, відзначених у статті, є Хосе Андрес, засновник World Central Kitchen.

“Після неспровокованого вторгнення Росії в Україну в 2022 році World Central Kitchen створила Chefs for Ukraine, яка приготувала понад 176 мільйонів страв для переміщених осіб в Україні та біженців, які покинули країну”, – йдеться у статті.

Голос Америки неодноразово писав про благодійні вчинки Андреса та лобіювання ним збільшення обсягів допомоги для України.

У лютому цього року відомий шеф-кухар особисто приїхав до постраждалого від росіян міста Ірпінь, де роздавав їжу мешканцям.

Під час слухань підкомітету Конгресу США з національної безпеки Хосе Андрес разом з представниками інших некомерційних організацій закликав до постійної підтримки України.

Хосе Андрес заснував свою некомерційну організацію World Central Kitchen у Вашингтоні у 2010 році після руйнівного землетрусу, який стався на Гаїті, у результаті якого, за даними ООН, загинуло близько 220 000 людей, а ще сотні тисяч були змушені переселитися. Відтоді кухня подала понад 250 мільйонів страв і зібрала понад 450 мільйонів доларів від донорів.

Своєю чергою, Нобелівський комітет у Всесвітній день гуманітарної допомоги відзначає Марію Склодовську Кюрі, польську та французьку науковицю, героїню Першої світової війни.

Комітет відзначив внесок жінки у подолання наслідків війни, рекомендуючи публікацію про те, “як перша жінка, яка отримала Нобелівську премію, та її геніальна донька-підліток вирішили виправити потворність війни винахідливістю та чистою людською мужністю”.

Зокрема йдеться про те, як жінки організували роботу мобільних рентгенів, які дозволяли діагностувати місце поранення у військових прямо поблизу фронту.