Вівторок, 8 Жовтня, 2024

Представники фінансової еліти Росії, пов'язані з однією з найбільших фінансових компаній РФ "Альфа-Груп" потрапили під новий раунд санкцій США.

Міністерство фінансів США оголосило 11 серпня, що до санкційного переліку внесено Петра Авена, Михайла Фрідмана, Германа Грефа та Олексія Кузьмичова.

"Заможні російські еліти мають не обманювати себе сподіваннями, що вони можуть діяти як звичайно, поки Кремль веде війну проти українського народу, – заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо. – Наша міжнародна коаліція продовжує притягувати до відповідальності тих, хто уможливлює несправедливе та неспровоковане вторгнення до України".

Фрідман є засновником "Альфа-Груп", а Авен, Греф та Кузьмичов входять до правління цього російського фінансового конгломерату. Проти цих осіб вже діють санкції Австралії, Канади, Європейського Союзу, Нової Зеландії і Великої Британії, повідомили в американському Міністерстві фінансів. Фрідман та Авен оскаржують санкції в Європейському суді.

В Україні Фрідману та Авену належить "Сенс-Банк". НБУ в липні оголосив про його виведення з ринку і запропонував його націоналізацію. "Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ "СЕНС БАНК" М.Фрідмана та П.Авена з Росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність Банку", – пояснили в НБУ.