Субота, 5 Жовтня, 2024

У Вашингтоні 3 серпня розпочалися переговори між США та Україною щодо довгострокових зобов’язань у сфері безпеки між двома країнами.

З американської сторони в них беруть участь представники Державного департаменту, Міністерства оборони та Ради національної безпеки, а українську делегацію очолив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Згідно з прес-релізом американського Держдепу, “Наші двосторонні зобов’язання у сфері безпеки зосереджуватимуться на забезпеченні України сталими і стійкими силами, здатними захистити Україну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому, підтримці та підвищенні ефективності та прозорості оборонних інституцій і промисловості України, а також зміцненні порядку денного реформ, які сприятимуть відповідальному управлінню, необхідному для просування [України] у своїх євроатлантичних прагненнях”.

У свою чергу, Єрмак у заяві, поширеній на сайті президента України, зазначив: “Символічно, що саме Сполучені Штати Америки – наш найбільший стратегічний партнер – стали першою країною, із якою Україна розпочала цей процес. У такий спосіб ми створюємо успішну модель і для інших партнерів”.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк на своїй сторінці в мережі X (в минулому Twitter) також відзначила початок американсько-українських переговорів: “Сьогодні Сполучені Штати розпочали консультації з нашими українськими партнерами щодо довгострокових двосторонніх безпекових домовленостей, щоб забезпечити оборону України та стримати російську агресію зараз і в далекому майбутньому”.

Безпекові дискусії між США та Україною проходять в рамках Спільної декларації країн "Групи семи" про підтримку України від 12 липня 2023 року. Як повідомляв раніше Голос Америки, в декларації зроблено спробу офіційно закріпити довготривалу підтримку України країнами G7, зокрема США, а також Євросоюзом й іншими країнами, що долучилися до декларації, в часи, коли Україна захищає свій суверенітет і територіальну цілісність від російської агресії, відбудовує свою економіку, захищає своїх громадян і прагне до євроатлантичної інтеграції.

Як відомо, на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня цього року Україна прагнула отримати запрошення приєднатися до альянсу, однак організація не була готова позначити конкретні строки для членства України. Натомість країни G7 – США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Велика Британія – ухвалили декларацію з підтримки України. Згідно з нею, кожна з країн має співпрацювати з Україною щодо безпекових зобов’язань.

Зокрема, як раніше вже писав Голос Америки, в декларації вказано, що двосторонні домовленості між Україною і країнами "Групи семи" стосуватимуться наступного:

a) Забезпечення стійких сил, здатних захистити Україну зараз і стримати російську агресію в майбутньому. Це включає надання Україні військового обладнання, обмін розвідданими, навчання та тренування, ініціативу з кіберзахисту, протистояння гібридним загрозам.

б) Зміцнення економічної стабільності та стійкості України. Серед іншого, тут йдеться про реконструкцію та відновлення України, посилення енергетичної безпеки.

с) Надання технічної та фінансової підтримки для задоволення негайних потреб України, щоб підтримати її на шляху євроатлантичної спільноти.

Крім того, країни G7 також зобов'язалися "покласти на Росію економічні та інші витрати" за розв’язання війни.