Неділя, 6 Жовтня, 2024

Державний департамент США назвав нові звинувачення проти Олексія Навального “політично мотивованими” і “безпідставними”, після того, як 4 серпня російський суд засудив його до додаткових 19 років ув’язнення за звинуваченнями в екстремізмі.

“Протягом багатьох років Кремль намагався змусити Навального замовкнути і не допустити, щоб його заклики до прозорості та підзвітності дійшли до російського народу. Провівши цей останній судовий процес у таємниці та обмеживши доступ його адвокатів до так званих доказів, російська влада ще раз продемонструвала безпідставність [цієї] справи та відсутність належного процесу для тих, хто наважується критикувати режим, – йдеться у офіційній реакції Держдепу. – Це несправедливий висновок несправедливого судового розгляду”.

Своєю чергою, держсекретар США Ентоні Блінкен через соцмережі заявив: “Кремль не може замовчувати правду. Навального треба звільнити”.

В ООН також занепокоєні через вирок російському опозиціонеру. Головний представник ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що сьогоднішній вирок Навальному викликає "серйозне занепокоєння" щодо судових переслідувань у Росії, де, за його словами, влада “засуджує людей, які просто здійснюють свої права людини”.

Нагадаємо, що переслідування Навального російськими судами тривають декілька років, а сам він перебуває у в’язниці з початку 2021 року за звинуваченнями у "шахрайстві". У березні 2022 року Навального засудили до 9 додаткових років в’язниці за звинуваченнями у "шахрайстві" і "неповазі до суду".