Неділя, 6 Жовтня, 2024

“Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не помітили мін або вибухівки на дахах реакторних будівель блоків 3 і 4, а також [на дахах] турбінних залів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) після того, як вчора вони отримали доступ, заявив сьогодні генеральний директор [агентства] Маріано Гроссі”, – йдеться у прес-релізі МАГАТЕ від 4 серпня.

Працівники агентства змогли потрапити на дахи двох реакторних блоків після неодноразових запитів, які тривали від початку липня 2023 року. З дахів реакторних блоків працівники також бачили дахи турбінних залів, де так само не спостерігали вибухівку.

Що стосується доступу на дахи інших 4 блоків ЗАЕС, то команда МАГАТЕ наразі не має можливості потрапити на них і продовжить свої запити на отримання такого доступу, зазначено у релізі агентства.

“Я вітаю новину про те, що експерти МАГАТЕ нарешті отримали цей додатковий доступ на [станції]. Своєчасне, незалежне та об’єктивне повідомлення фактів на місці має вирішальне значення для продовження зусиль МАГАТЕ з підтримки ядерної безпеки під час військового конфлікту в країні”, – заявив генеральний директор МАГАТЕ Маріано Гроссі.

Водночас, протягом останнього тижня експерти агентства проводили додаткові інспекції та обходи ЗАЕС. Зокрема, як повідомлено в прес-релізі, “після обходу периметра [станції] 1 серпня команда підтвердила, що міни, які вперше були помічені 23 липня, все ще залишаються на місці. Під час обходів за останній тиждень нових мін чи вибухівки не було виявлено”.

МАГАТЕ також повідомляє, що після руйнування Каховської дамби ЗАЕС для своїх потреб використовує воду зі ставка-охолоджувача станції, а також випускного каналу Запорізької ТЕС і підземних вод з дренажної системи. Висота води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС продовжує зменшуватися зі швидкістю близько 1 см на добу, а вода у випускному каналі Запорізької ТЕС періодично доповнюється водою, яка продовжує надходити у вхідний канал ТЕС, переважно з підземних вод. За висновками агентства, за таких умов води має вистачити “на багато місяців”.

Як відомо, російські війська захопили ЗАЕС у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Україна неодноразово заявляла, що Росія, можливо, планує вчинити теракт на станції.