Субота, 5 Жовтня, 2024

Україна повідомляє, що радники глав держав та урядів понад тридцяти країн приїдуть на консультації 5-6 серпня в Джидді в Саудівській Аравії для роботи над мирними пропозиціями, щоб покласти край російській війні проти України та сприяти миру у світі.

Представники Києва сподіваються, що переговори в Джидді після подібної зустрічі у червні в Копенгагені в Данії підготують саміт миру, який хочуть скликати восени.

Президент Володимир Зеленський оголосив ідею «глобального саміту миру» ще минулого року і окреслив «формулу миру» з десяти пунктів, які на його думку важливі не лише для мирного процесу стосовно України, але й для інших, зокрема для держав так званого «глобального півдня», які потерпають від своїх воєн і вважають, що російська війна проти України їх не стосується.

На зустрічі у Джидді очікують зокрема радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана й участі представників зокрема Китаю, Бразилії, Індії, ПАР та інших країн, які досі наполягали на своїй нейтральності щодо російсько-української війни.

Китайська державна інформагенція Сіньхуа 2 серпня повідомила про зустріч в Джидді, але не вказала, чи поїде туди представник Пекіна.

Росії на зустрічі в Джидді не очікують, але речник Кремля нещодавно сказав, що Москва стежитиме за тими консультаціями, «щоб зрозуміти, які там завдання і про що організатори планують говорити».

Москва відмовляється вивести російські війська з української території, що Україна та більшість країн світу називають вимогою Статуту ООН і головною умовою для справедливого, тривкого миру.

Заступник керівника офісу українського президента Ігор Жовква називає досягненням те, що у Джидді буде представлено принаймні вдвічі більше держав, ніж було в Копенгагені 24 червня.

«Україна має дієвий план і готова розмовляти з усіма державами, які поважають міжнародне право, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави – і таких держав абсолютна більшість», – заявив Жовква.

Десять пунктів формули миру Зеленського:

Виголошені у промові на саміті G20 15 листопада 2022 р.

1. Радіаційна та ядерна безпека;

2. Продовольча безпека;

3. Енергетична безпека;

4. Звільнення всіх полонених та депортованих;

5. Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної

цілісності України та світового порядку;

6. Виведення російських військ та припинення бойових дій;

7. Справедливість;

8. Екоцид, потреба негайного захисту природи;

9. Недопущення ескалації;

10. Фіксація закінчення війни;