Субота, 5 Жовтня, 2024

Дональд Трамп, 45-й президент Сполучених Штатів, сьогодні 3 серпня близько 4 години вечора має з’явитись у Федеральному суді в Вашингтоні. Він, як очікують, прилетить до Вашингтона приватним літаком з гольф-клубу у Бедмінстері штат Нью-Джерсі.

Йому оголосять звинувачення у спробі скасувати результати президентських виборів 2020 року.

Перед будівлею Федерального суду у Вашингтоні вже утворилась черга. Деякі з людей очікують там ще звечора. Це, за даними журналістів Washington Post, люди, які професійно заробляють займанням черг, зокрема для представників медіа.

Біля будівлі суду збирається все більше поліціянтів. Сьогодні там посилена охорона. Адміністрація суду перевела частину персоналу на дистанційний режим роботи.

Цього тижня велике журі присяжних пред’явило Трампу звинувачення за чотирма пунктами злочину, включаючи змову з метою обману Сполучених Штатів, перешкоджання офіційному розгляду та змову з метою позбавити виборців права на чесні вибори.

Прокурори заявили в обвинувальному акті, що Трамп неодноразово робив заяви про фальсифікацію виборів, знаючи, що були неправдивими, і що він чинив тиск на посадових осіб виборчої системи штатів і тодішнього віцепрезидента Майка Пенса, спонукаючи їх до дій, які б дозволили Трампу зберегти владу.

Тоді 6-го січня 2021 року, натовп прихильників Трампа увірвався до Капітолія, де члени Конгресу зібрались, щоб затвердити результати виборів. Трамп заперечує свою провину.

Після відходу з посади він неодноразово заявляв, що вибори 2020 року були фальсифікованими, і називав розслідування проти нього політично мотивованими.

Він залишається провідним кандидатом від республіканців на президентських виборах 2024 року.

Трамп уже заявив про свою невинуватість у двох інших кримінальних справах. В іншому федеральному суді його звинуватили в незаконному зберіганні секретної інформації у його маєтку у Флориді та у відмові від уряду на вимогу повернути документи.

Трампа також звинуватили в штаті Нью-Йорк у фальсифікації ділових записів у зв'язку з виплатою грошей порноакторці під час президентської кампанії 2016 року.