П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Законопроект, поданий до Сенату США, «Про реагування на кризу енергетичної безпеки в Україні та Європі» (RESCUE за своєю абревіатурою англійською мовою) покликаний забезпечити нагальні потреби України в паливі і допомогти країні реконструювати та модернізувати енергетичну інфраструктуру, йдеться в поданні законодавців.

Згідно з проектом, також буде надано інвестиційну та технічну допомогу країнам східної та південно-східної Європі для зменшення регіональної залежності від російських енергетичних ресурсів.

Двопартійний законопроект спільно висунули на розгляд минулого тижня сенатори Боб Менендес (демократ), голова Комітету Сенату з міжнародних відносин, та Джим Ріш (республіканець), почесний член Комітету.

«Безглузде вторгнення Росії… знищило більш ніж половину енергетичної інфраструктури України… [М]и працюємо разом, щоб послабити здатність Росії використовувати енергетичні ресурси як зброю, — заявив голова Комітету Менендес. — Нам потрібно допомогти Україні з екстреними поставками палива, підтримати її зусилля з відновлення енергетичної інфраструктури у більш сучасний і прозорий спосіб, а також сприяти інвестиціям США в країни східної та південно-східної Європи, щоб допомогти зменшити їхню залежність від російської нафти і газу».

«Енергетика та інфраструктура України стануть основою відновлення після війни. Вкрай важливо, щоб у нас була стратегія, за якою буде відбудовано, реформовано та інтегровано енергетичний сектор України на підтримку більш безпечної та об’єднаної Європи. Закон RESCUE допоможе нам це зробити і зменшить здатність Росії використовувати енергоресурси як зброю проти наших союзників», — зазначив сенатор Ріш.

В разі затвердження законопроекту, Держдеп та Агентство США з міжнародного розвитку отримають 1,88 мільярда доларів, у тому числі 1,1 мільярда доларів на підтримку реконструкції, безпеки та модернізації енергетичного сектора України. Також буде виділено не менше 500 мільйонів доларів на зменшення залежності східної Європи від російських енергоносіїв.

Законопроект також покликаний допомогти, серед іншого, збільшити регіональні взаємозв’язки в енергетиці, поліпшити диверсифікацію джерел енергії, допомогти розв’язати проблеми здоров’я і ядерної безпеки в Україні, запровадити сучасні стандарти управління.