П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг США з найвищого ААА до АА+. В агенції зокрема побачили "ерозію управління" у США в нещодавньому політичному протистоянні між політиками щодо підвищення боргового ліміту, яке, хоч і завершилось домовленістю, змусило говорити у Вашингтоні про загрозу дефолту.

Представники Fitch на зустрічах з урядом США особливо наголошували на політичній нестабільності, яку викликала спроба нападу прихильників колишнього президента США Дональда Трампа на будівлю парламенту у США під час засідання колегії виборників, в рамках виборів президента США 2020 року, повідомляють американські ЗМІ з посиланням на джерела в уряді.

В адміністрації президента США Джо Байдена рішуче заперечили висновки Fitch. Рейтингова агенція винесла "необґрунтоване рішення на основі застарілих даних" заявляє міністерка фінансів США Дженет Єллен.

Вона підкреслила – рішення Fitch не змінить того факту, що "цінні папери Міністерства фінансів США залишаються найбільш безпечним і найліквіднішим активом, і що американська економіка фундаментально сильна".

Облігації США вважають практично безризиковим активом і інвестори використовують їх в якості орієнтира для визначення цін на інші цінні папери.

Ситуація перегукується з рішенням рейтингової агенції S&P, яка в 2011 році дещо знизила рейтинг США, після тривалого протистояння у Вашингтоні щодо збільшення боргового ліміту.

Тепер також фондові ринки відреагували на новину падінням, пише Reuters. Видання, однак, наводить думку фінансиста компанії Charles Schwab про те, що цього разу падіння фондових ринків не буде таким глибоким, як в 2011 і основні показники американської економіки краще, ніж тоді.

В статті використано матеріал Reuters.