Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Верховна рада України схвалила зміни до Податкового кодексу, згідно з якими повертаються перевірки та довоєнні податки. Нові правила набирають чинності з 1 серпня 2023 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на законопроект №8401.

Скасування 2% податку для ФОП

Згідно з документом, з 1 серпня скасовується єдиний податок за ставкою 2%. При цьому перехід регулюється наступним чином.

ФОПи зможуть подати заяву про відмову від застосування 2% єдиного податку і вказати, на яку систему оподаткування хучуть перейти. Без подання такої заяви їх автоматично переведуть на ту систему, на якій вони були до переходу на 2%.
нові ФОПи, які з дня реєстрації були на 2%, автоматично вважатимуться платниками єдиного податку III групи зі ставкою 5%
тим, у кого було припинено реєстрацію платником ПДВ, автоматично поновлюються права та обов'язки
тим, хто 2023 року перейшов із 2% на загальну систему, надається право повторно цього року перейти на спрощену систему на свій вибір (треба подати заяву). Якщо заява подається до 1 вересня, то платниками єдиного податку вони будуть зважати на 1 серпня.

Крім того, ФОП I і II груп з 1 серпня знову зобов'язані сплачувати єдиний податок, скасовується заборона на штрафи за порушення податкового законодавства, а також відновлюються терміни подання податкової звітності.

Що за 2% податок

Верховна рада у перші місяці повномасштабного вторгнення запровадила низку податкових послаблень. Зокрема, для ФОП III групи ставку оподаткування було знижено з 5% до 2%.

Причому на цю модель дозволили перейти не лише тим, хто був на спрощеній ставці, а й усім підприємствам із доходом до 10 млрд. гривень на рік. Таке рішення пояснювалося необхідністю підтримати бізнес та вивести економіку з шокового стану.

Водночас податкові пільги негативно позначилися на надходження до бюджету. За оцінками голови податкового комітету Ради Данила Гетьманцева, лише за 8 місяців дії пільгових ставок фінансові втрати становили до 10 млрд гривень.

На ставку 2% упродовж минулого року перейшли понад 300 тисяч підприємців. З них близько 40 тисяч – юридичні особи.

Повернення податків – один із маяків МВФ

Скасування 2% податку та прийняття законопроекту № 8401 є важливою умовою, передбаченою угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму на 15,6 млрд доларів.

Зокрема, у квітні було опубліковано структурні 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати у рамках нової програми. Серед іншого, наша країна зобов'язалася повернути довоєнні податки до кінця червня.

Як пише "Інтерфакс-Україна", напередодні глава місії МВФ в Україні Гевін Грей після рішення фонду виділити другий транш на 890 млн доларів заявив, що Рада директорів погодилася надати додатковий час для скасування 2% єдиного податку.

"Ми зрозуміли, що владі потрібен додатковий час, щоб отримати схвалення парламенту… Тому ми очікуємо, що цей закон буде ухвалено до кінця липня", – заявив він на брифінгу.

Зазначимо, закон уже ухвалено, і довоєнні податки повертаються з 1 серпня.

За словами Грея, за останні місяці в Україні не було затримок щодо домовленостей з реалізації реформ. А найближчими маяками він назвав повернення декларування чиновників, відновлення функцій НАЗК із перевірки декларацій, боротьбу з відмиванням грошей та посилені перевірки політично значущих осіб.

Що ще чекає на український бізнес

З 1 серпня частково скасовується мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Також повертається відповідальність за порушення у сфері застосування касових апаратів. При цьому, якщо порушення скоєно на прифронтових територіях або в зоні бойових дій, штрафувати за них не будуть. Виняток не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Крім цього передбачено:

"технічний борг" (що виник з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховується при визначенні можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі
збереження права добровільної сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску (ЄСВ) для прифронтових територій
можливість ФОПам, які сплачують єдиний податок без ПДВ, вказувати назви товарів (послуг) у розрахункових документах за спрощеною формою

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне. РБК-Україна писало, на скільки можуть зрости ціни на бензин, дизель та автомобільний газ.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.