Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Незважаючи на суттєве падіння попиту на іноземну валюту під впливом одразу кількох факторів (зміцнення гривні до долара та євро, літнє зниження активності бізнесу, нарощування фінансової допомоги з-за кордону), долару так і не вдалося опуститися до позначки 37,00 гривень на позиції "продаж".
Більше того, на початку минулого тижня вартість долара у київських оптових обмінних пунктах знову пішла вгору. У середу 14 червня т.зв. "білий" долар (купюри зразка 1996-2006 року) у Києві пропонували по 37,27-37,29 гривень, а вартість "синього" долара (купюр зразка 2009-2017 року) піднялася до 37,43-37,45 гривень. У Харкові цього дня долари нового зразка продавали навіть 37,50 гривень. Що сталося?
Причиною чергового стрибка цін на американську валюту стало засідання правління НБУ з монетарної політики, намічене на 15 червня. Чутки про можливе підвищення офіційного курсу спричинили зростання попиту на долар. Втім, чутки так і залишились чутками. Облікову ставку прогнозовано залишили на колишньому рівні 25% річних. Але, що важливіше для валютного ринку, навіть розмови про зміну офіційного курсу долара до гривні, закріпленого НБУ на рівні 36,5686 гривень ще в липні минулого року, не велися. Щойно стало відомо, що змінювати офіційний курс зараз не планують, цінники на продаж долара знову кинулися вниз. До вихідних вони знизилися до 37,15-37,17 гривень за "старі" долари та 37,29-37,31 гривень за "нові".
Передбачаючи питання читачів з приводу «білих»/«синіх» доларів (або «старих»/«нових»), поспішаємо повідомити: Національний банк відреагував на ситуацію, але… відреагував вербально. Схоже, в будівлі на Інститутській, 9 чи не володіють обстановкою, чи майстерно вдають, що нічого не відбувається. А ситуація складається досить погана: як обмінні пункти, так й багато банків відмовляються приймати доларові купюри 1996 року або пропонують зробити це з комісією в розмірі від 15 до 30% від суми. У той же час, як стало відомо порталу «Курс України», той же «Приватбанк» почав видавати в касі долари виключно старого зразка (найчастіше – саме 1996 року, який так неохоче беруть назад).
І якщо у Національному банку попросили повідомляти їм про кожен випадок відмови у прийнятті тієї чи іншої купюри, то, як ви розумієте, на наявність комісії при прийомі вони вплинути чи то не можуть, чи то не хочуть.
Як наслідок, все частіше у столиці та інших містах почали зустрічатися два різні курси долара: на «білий» (старий) він на 15-20 копійок дешевше, ніж на «синій» (новий), а купюри 1996 року (якщо ви знайдете, що потім з ними робити) продадуть взагалі за непрямою ціною.
Що далі буде із доларом?
Мінімальна ціна продажу долара у 2023 році була зафіксована у Києві 4 квітня – 37,05 гривень. Така сама ціна була помічена в неділю 11 червня у деяких оптових обмінних пунктах столиці. Таким чином, протягом трьох місяців – квітня, травня та червня – гривні не вдалося покращити свої позиції. Аналітики порталу "Курс України" заявляють про формування так званого "курсового дна", тобто дешевше долар навряд чи зможе опуститися. У той же час і сильно зрости в ціні долар поки не може через відсутність підвищеного попиту.
Враховуючи всі ці фактори, аналітики порталу «Курс України» припускають, що діапазон коливань курсу долара в найближчі 2-3 тижні звузиться. Нижній його кордон становитиме 37,00-37,05 гривень, а верхній – до 37,45-37,50 гривень. У межах даного діапазону долар і продовжить перебувати аж до кінця червня-початку липня.