П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Делегація глав африканських держав та урядів на чолі з президентом Південноафриканської республіки Сирілом Рамафосою прибула 16 червня до Києва, а згодом планує відвідати Москву в межах так званої «мирної місії африканських лідерів».

До делегації входять чільні представники ПАР, Єгипту, Сенегалу, Уганди, Замбії, Республіки Конго і Коморських островів.

Київ досі давав зрозуміти розчарованість тим, що багато країн Африки відкрито не засудили напад Росії на Україну, а натомість деякі наполягають на нейтральності.

«Нам потрібна підтримка Африки на міжнародній арені», – наголошував український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час поїздки африканськими країнами минулого місяця.

Південноафриканська республіка виявилася серед небагатьох країн, які неодноразово утримувалися в ООН при голосуванні щодо резолюцій з вимогами, аби Москва вивела російські війська з української території.

Але агенція Reuters повідомляє, що серед пропозицій, які делегація африканських лідерів ймовірно обговорюватиме, можуть бути заклики до відведення російських військ в обмін зокрема на призупинення дії ордера Міжнародного кримінального суду на арешт російського президента Путіна і на кроки до згортання міжнародних санкцій щодо Москви.

Африканські представники офіційно не оприлюднювали подробиць того, що вони пропонуватимуть Україні та Росії, але агенція цитує те, що названо проєктом «рамкового документа» з яким працювала делегація.

В тому повідомленні сказано, що африканські представники вважають своїм завданням «просувати важливість миру і заохочувати сторони погодитися на процес очолюваних

дипломатією переговорів».

У ще одній цитаті сказано, що «згадані кроки повинні мати на меті створення умов сприятливих для припинення вогню, а це дозволило б сторонам розбудувати довіру і розглянути формулювання стратегії для відновлення миру».

Також, згідно з повідомленням Reuters, йдеться, що мирне врегулювання мало б відбуватися разом з переговорами між Росією і Заходом про базування озброєнь середнього радіуса дії, про тактичну ядерну зброю та біологічну зброю.

«Конфлікт, а також санкції накладені на Росію головними торговельними партнерами (африканського) континенту, мають негативні наслідки для африканських економік та для засобів для існування», – йдеться в тому документі, переповідає агенція.