Субота, 5 Жовтня, 2024

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відклав на кілька годин запланований візит на Запорізьку АЕС через заходи безпеки. Про це повідомляють кілька міжнародних ЗМІ.

Видання Agence France Press повідомило з посиланням на західних дипломатів, що візит на Запорізьку АЕС відбудеться з запізненням “на кілька годин, не скасований”.

Видання Reuters пише, що за даними дипломатичних джерел, “наразі проводяться заходи з безпеки через загальну ситуацію в регіоні. Найближчим часом очікується візит гендиректора на ЗАЕС".

“Він чекає на можливість безпечної поїздки”, – заявив український високопосадовець виданню Reuters, при цьому не уточнивши, коли саме гендиректор МАГАТЕ має прибути на окуповану росіянами атомну станцію. Видання також повідомляє, що у Києві Гроссі провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Російські ЗМІ цитують ставленика РФ у Запоріжжі Євгена Балицького про те, що Гроссі чекають на АЕС 15 червня.

За даними українських ЗМІ, у регіоні неподалік Запоріжжя наразі тримають активні бойові дії, пов'язані з контрнаступом ЗСУ.

Раніше в МАГАТЕ заявляли, що Рафаель Гроссі відбув в Україну, щоб перевірити рівень безпеки на Запорізькій АЕС внаслідок руйнування Каховської греблі. Як пишуть науковці, через різке зниження рівня води у Каховському водосховищі, може прорватися стіна вежі, де утримується вода для охолодження атомного реактора, через тиск води зсередини вежі.

Як повідомляв Голос Америки, Рафаель Гроссі також заявляв, що в Україні на зустрічі із президентом Зеленським представить йому програми допомоги у ліквідації наслідків катастрофічної повені після знищення Каховської ГЕС.