Субота, 5 Жовтня, 2024

Колишньому президенту США Дональду Трампу 13 червня пред’явили звинувачення у неправомірному поводженні з секретними документами національної безпеки після того, як він покинув Білий дім у 2021 році та, зокрема у перешкоджанні зусиллям уряду з їх повернення. Звинувачення політику зачитали у залі федерального суду в центрі Маямі. Трамп не визнав себе винним.

Згідно з обвинуваченням, документи містили інформацію про ядерні програми США, потенційну вразливість США та їхніх союзників до нападу та плани можливої відповіді, інформує англомовна служба Голосу Америки.

Видання The Hill додає, що документи були засекречені, оскільки включали інформацію про військовий потенціал США. Крім того, обвинувальний акт на 49 сторінках містить і згадку про документи американської розвідки щодо іноземних країн та їх військового потенціалу і планів.

Розголошення вмісту документів, несанкціоноване зберігання яких на флоридському курорті інкримінують Трампу, може поставити під загрозу національну безпеку США. Як повідомляв Голос Америки, 31 із 37 пунктів обвинувачень стосуються порушення Закону про шпигунство. А за інкримінований злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Обвинувачення також вказує, що Трамп, буцімто двічі показував таємні документи іншим, а також змовився з помічником Волтом Наутою, щоб не дозволити слідчим отримати документи.

"Ми однозначно заявляємо про невинуватість", – заявив судді Джонатану Гудмену Тодд Бланш, один з юристів Трампа.

Після суду 13 червня Трамп відвідав ресторан у Маямі та пригостив прихильників, які зібралися там, щоб привітати його із 77-річчям, яке Трамп святкуватиме 14 червня. Присутні помолилися за нього, лунали викрики “Боже, бережи Дональда Трампа”, – повідомляє видання Guardian з посиланням зокрема на відеорепортаж каналу NBC News.

Видання The Hill повідомляє, що Трампа у Маямі супроводжували адвокати Тодд Бланш, який також представляє його інтереси в обвинуваченні у Нью-Йорку, а також Крістофер Кіз. Інші адвокати Трампа у цій справі пішли у відставку в п’ятницю, і політик, за інформацією видання, все ще шукає юристів до своєї команди.

Щодо попередньої справи у Нью-Йорку, то у суді Манхеттена Трамп також визнав себе невинним за 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації та змові. Справа може тривати роки, кажуть експерти. Йдеться зокрема про виплату грошей за мовчання порноакторці Стормі Деніелс у 2016 році, – повідомляв Голос Америки.

Дивіться також: