Субота, 5 Жовтня, 2024

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським представить програму з подолання наслідків підриву Каховської ГЕС.

"Їду в Україну для зустрічі із президентом Зеленським і представлення програми допомоги у ліквідації наслідків катастрофічної повені після знищення Каховської ГЕС. Оціню ситуацію на Запорізькій АЕС і проведу ротацію Місії МАГАТЕ у посиленому складі", – повідомив Гроссі у Twitter.

Напередодні в Міжнародній агенції з атомної енергетики повідомили, що експертам потрібен доступ до місця поблизу ЗАЕС, щоб з'ясувати причину значного падіння рівня води в резервуарі для охолодження шести об’єктів, зокрема реакторів і сховищ відпрацьованого палива.

Спершу після підриву Каховської дамби рівень води на вході Запорізької ТЕЦ для використання на АЕС був стабільним, однак пізніше експерти МАГАТЕ виявили, що рівень води там впав до 11 метрів, порівняно з майже 17 метрами до підриву дамби.

Повідомляється, що рівень води продовжує знижуватись. Висота рівня води є ключовим параметром для безперебійної роботи водяних насосів на ЗАЕС.

"Теплоелектростанція відіграє ключову роль у гарантуванні безпеки атомної електростанції за кілька кілометрів. Цілком розраховую, що найближчим часом наші експерти зможуть туди виїхати, щоб самостійно оцінити ситуацію, – заявив Гроссі. – Я також особисто порушу це важливе питання із (керівництвом – ред.) Запорізької атомної електростанції", що перебуває під російською окупацією.

Розподільчий пункт ЗТЕС у минулому використовувався для резервного живлення ЗАЕС, але його остання лінія досі недоступна, після відключення понад три місяці тому. Найбільша атомна електростанція в Європі тепер повністю покладається на свою єдину лінію електропередач, яку неодноразово відключали з початку військового конфлікту в лютому 2022 року.

Попри те, що ЗАЕС не виробляє електроенергію вже кілька місяців, вона все ще потребує доступу до води та електроенергії для охолодження та виконання інших важливих функцій безпеки, а також для уникнення ризику потенційного розплавлення палива та викиду радіоактивного матеріалу, повідомляє МАГАТЕ.