Четвер, 3 Жовтня, 2024

Посолка Сінді Маккейн, виконавча директорка Всесвітньої продовольчої програми ООН, що є найбільшою світовою організацією з надання допомоги нужденним країнам, сказала, що «росіяни грають тут у небезпечну гру», бокуючи Чорноморську зернову ініціативу.

"Тим, що вони тримають у заручниках зерно, вони тримають у заручниках голодом – це абсолютно безсовісно", – сказала Сінді Маккейн, виступаючи на конференції у Вашингтоні у середу, 7 червня.

За її словами, проблема постачання продовольства стала проблемою національної безпеки, а масштаби нинішньої глобальної кризи голоду та недоїдання є величезними.

За оцінками Всесвітньої продовольчої програми (ВПП), через наслідки епідемії COVID-19, конфлікти та зміну клімату, у 2023 році понад 345 мільйонів людей зіткнуться з високим рівнем відсутності продовольчої безпеки. Це більш ніж удвічі більше, ніж у 2020 році і на 200 мільйонів людей більше, ніж до епідемії COVID-19.

Виступаючи відеозв’язком під час конференції 2023 Global Impact Forum, недержавної організації, що підтримує американське глобальне лідерство US Global Leadership Coalition, вдова сенатора-республіканця і кандидата у президенти Джона Маккейна, сказала, що найбільше страждають країни Сахелю, зокрема, Конго, Нігерія, Сомалі, Судан, Ефіопія.

Затримками з постачанням українського зерна через Чорне море росіяни "фактично тримають їх у заручниках, тому що у нас не буде достатньо зерна, а також у нас не буде достатньо грошей, щоб постачати зерно", сказала Маккейн.

США є найбільшим донором Всесвітньої продовольчої програми. У 2022 році уряд Сполучених Штатів надав Всесвітній продовольчій програмі ООН рекордні 7,2 мільярда доларів готівкою та вирощеними у США товарами (наприклад, кукурудзою та пшеницею).

США також закуповують в рамках ВПП зерно в Україні для передачі його найбільш нужденним країнам. Всесвітня продовольча програма ООН cпіврацює з урядом України для безперебійного експорту зерна, значну частину якого купує Всесвітня продовольча програма ООН.

За даними українського уряду, упродовж 10 місяців роботи Зернової ініціативи експортовано понад 30,5 млн тонн продукції українських аграріїв.

Однак Росія створює перешкоди на шляху українського зерна на світові ринки. Як повідомило українське Міністерство інфраструктури України 1 червня, внаслідок “саботажу та гальмування роботи з боку російської делегації” протягом 7 місяців світ недоотримав мінімум 20 млн тонн українського продовольства.