Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Укриття в Україні мають бути відкритими цілодобово. Забезпечити їх наявність та доступність це обовʼязок місцевої влади.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на вечірнє звернення президента України Володимира Зеленського.

"Перш за все мої співчуття рідним і близьким тих, чиї життя забрали російські удари. Ми робимо максимум, щоб захистити людей", – сказав Зеленський

Він зазначив, що не було такої міжнародної зустрічі чи таких міжнародних переговорів, на яких не підіймалося б питання ППО для України.

"Але захист людей – це захист на всіх рівнях. Укриття мають бути доступними. Ніколи більше не має повторитися ситуація, як цієї ночі в Києві, коли люди прийшли в укриття, а укриття зачинене", – наголосив президент.

За його словами, забезпечити наявність та доступність укриттів цілодобово – це обовʼязок представників місцевої влади.

"Боляче бачити недбале ставлення до цього обовʼязку. Боляче бачити втрати. І якщо обовʼязок на місцях не виконується, це прямий обовʼязок правоохоронців – притягати до відповідальності", – підсумував глава держави.

Трагедія біля укриття у Києві

У четвер, 1 червня, вночі російські окупанти атакували Київ ракетами з ОТРК "Іскандер". Сили ППО збили всі ракети, однак їх уламки впали на проїжджу частину в Дніпровському районі та поблизу поліклініки у Деснянському районі.

В результаті падіння уламків російських ракет в Деснянському районі загинули троє людей – дві жінки та дитина. В момент падіння уламків вони прямували до укриття у поліклініці, яке виявилося закритим.

Через цей інцидент поліція вже відкрила кримінальну справу. А мер міста Віталій Кличко попросив усунути від виконання обов'язків на час слідства голову Деснянського району.

Пізніше стало відомо, що правоохоронці затримали трьох чиновників та охоронця через закрите укриття у столиці. Їм готуються повідомити про підозру за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків.

Окрім того, в Україні перевірять роботу всіх укриттів після трагедії у Деснянському районі. А київські укриття тим часом будуть відкриті на постійній основі навіть попри те, що там можуть діяти вандали та безхатьки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.