Субота, 5 Жовтня, 2024

Уряди принаймні трьох країн світу зацікавились можливостями українського мобільного додатку “Дія” і хочуть застосовувати їх в своїх країнах, про це повідомила очільниця американської агенції з міжнародного розвитку США (USAID) Саманта Пауер під час презентації додатку у Вашингтоні.

USAID допомагав Україні розробити цей додаток як інструмент для посилення підзвітності уряду та зменшення корупції. Тепер американська агенція допомагає Україні просувати цю розробку в інші країни.

За словами Пауер, Косово, Колумбія та Замбія ведуть переговори з USAID про можливість застосування додатку “Дія” в їхніх країнах.

"Я дуже задоволена, що USAID працюватиме з Колумбією, Косово та Замбією (це на початку), щоб дослідити можливість співпраці в усьому: від удосконалення поточних систем, до розробки нових цифрових служб для громадян, створення інноваційних та простих у використанні платформ з функціями, як ті, які ви сьогодні побачите. Ми продовжуватимемо нашу тісну співпрацю з Україною – підтримуючи розробку “Дії” та сприяючи їхньому партнерству з іншими країнами, щоб українське лідерство могло надихати більше цифрових трансформацій у всьому світі", – заявила Пауер.

Як пояснила помічниця Саманти Пауер з питань Європи та Євразії Ерін Маккі, мова йде про використання окремих функцій “Дії” в різних країнах, залежно від потреб конкретного уряду.

"Краса в еволюції цього інструменту, що він або якісь його частини можуть бути корисними для певних цілей. Наприклад, можливо, Замбія захоче користуватись лише електронними паспортами, щоб полегшити здатність громадян подорожувати. Або, можливо, Косово зацікавиться лише системою державних закупівель, щоб їхні громадяни знали, куди направляються гроші платників податків. Все залежатиме від країни та їхньої ситуації", – розповіла Голосу Америки Маккі.

Крім того, Естонія, яка створює власний цифровий інструмент урядування, користуватиметься кодом, який розробили в Україні під додаток “Дія”.

Загалом, як повідомили Голосу Америки в Міністерстві цифрової трансформації України, наразі про можливість виходу “Дії” на міжнародні ринки переговори ведуться з урядами 15-ти країн.

"Наприклад, Естонія – найбільш цифрова держава в Європі, від якої Україна багато чому навчалася, насправді адаптує наш досвід і створює власний застосунок на основі нашого мобільного застосунку “Дія”. Сьогодні ми маємо переговори приблизно з 15-ма країнами світу, з частиною з них нам допомагає контактувати USAID, за що ми їм дуже вдячні", – зазначила Валерія Іонан, заступниця міністра цифрової трансформації України.

Вона також додала: "Інші країни ми поки не оголошуємо, поки у нас немає підписаних меморандумів, але ми очікуємо, що дуже скоро вони у нас з’являться. Ми сподіваємося, це питання одного-двох місяців, і тоді ми дуже чітко назвемо країни".

В USAID запевняють – інструменти як "Дія" сприяють взаєморозумінню у відносинах між урядом та громадянами країни. На питання, наскільки безпечним є додаток, в американській агенції запевнили, що довіряють “Дії”.

Ерін Маккі, помічниця адміністраторки USAID з питань Європи та Євразії: “Приватна інформація про громадян вже існує у цифровому форматі скрізь, глобально, включно зі США. Що критично важливо – це розділити її на частини та захистити кожну з них. Тоді, навіть якщо вас зламали, зловмисники можуть отримати лише маленький шматочок чи доступ до якогось елемента, але не можуть завдати значної шкоди, особливо критичній інфраструктурі чи персональній інформації".

"У нас є абсолютна впевненість, ми постійно удосконалюємо у партнерстві безпеку цього інструменту та його застосування в усьому світі”, – сказала пані Маккі.

Ерін Маккі також розповіла, як за допомогою додатку “Дія” та інших інструментів, агенція USAID допомагає Україні відновлюватись після масштабних руйнувань війни.

"Ми розширюємо "Дію" як програму підзвітності та прозорості, а також допомагаємо пришвидшити вступ до ЄС, зокрема, у сфері боротьби з корупцією та реформ. Ми також інвестували значні кошти в енергетичну інфраструктуру як для захисту України, так і для того, щоб пережити зиму. Також маємо намір закласти основу для стійкого трансформаційного майбутнього. Тож ми не відбудовуємо те, що було раніше. Ми користуємося перевагами мужності, жертовності, та, відверто кажучи, руйнувань, щоб перестрибнути та вивести Україну в майбутнє, щоб вона стала нацією, за яку вони так важко борються”, – розповіла Ерін Маккі, помічниця адміністраторки USAID.

USAID разом з урядом України запустили програму TAPAS, яка спрямована на запуск інструментів електронного урядування. В Україні на сьогодні в додатку “Дія” зареєстровано 19 мільйонів людей.