Субота, 5 Жовтня, 2024

Увага світових ЗМІ прикута до боїв у прикордонному з Україною російському місті Бєлгород, а експерти намагаються розібратися, чи прорив на російську територію був самостійною операцією, чи частиною підготовки до масштабного контрнаступу.

Щодо ситуації навколо Бєлгорода надходять суперечливі повідомлення. Міністерство оборони Росії заявило, що відкинуло проукраїнську військову групу через кордон, але група, яка взяла на себе відповідальність за вторгнення, заявила, що її напади тривають.

Російські військові заявили, що вбили понад 70 українських націоналістів і знищили чотири бронемашини, але незалежних підтверджень цих втрат не було, зауважує агентство Reuters. Агентство пише, що не було і незалежного підтвердження того, що бойові дії закінчилися. Але, як повідомив губернатор Бєлгородської області, режим контртерористичної операції, який він запровадив після нападу в понеділок, був скасований. Як наголошує агентство, бойові дії змусили Росію евакуювати мешканців міст вздовж кордону з Україною.

Росія звинуватила Україну в нападі, Київ заперечує це. Дві групи, які взяли на себе відповідальність на напади, називають себе російськими озброєними дисидентами.

Представник групи "Легіон Вільна Росія", яка взяла на себе відповідальність за вторгнення, заявив у вівторок, що українські офіцери знали про операцію, але не керували нею.

Британський політолог, керівник лондонської консалтингової компанії "Маяк" Марк Ґалеотті вважає, що російські політичні сили, які бажають пришвидшити падіння режиму Путіна, дійсно існують, вони не мають спільної ідеології і не є незалежними в тому сенсі, що покладаються на українців у постачанні зброї та військової підтримки.

«Певним чином вони визнають, що вони є частиною українських військових зусиль просто тому, що вони вірять, що поразка Росії в Україні пришвидшить падіння режиму в Москві. Я думаю, що це одна ключова річ, яка об’єднує їх усіх разом. Вони всі хочуть побачити падіння режиму Путіна», – сказав Марк Ґалеотті.

Як наголошує газета New York Times, Київ, і Москва намагалися використати напад на кордоні, щоб поширити власні наративи про вторгнення Росії в Україну. Російські офіційні особи звинуватили українських військових, а речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що навіть якщо нападники були етнічними росіянами, вони є «українськими бойовиками», чиє насильство виправдовує війну Росії проти України.

Пєсков заявив журналістам у вівторок, що напад на Бєлгород «підтверджує, що українські бойовики продовжують свою діяльність проти нашої країни», що «вимагає від нас великих зусиль, і ці зусилля тривають».

Україна заявила, що напади на кордоні є ознакою внутрішнього розколу в Росії. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у вівторок в ефірі українського телебачення назвала нападників «російськими патріотами», які «повстали проти режиму Путіна», щоб «змінити політичну систему країни та покласти край кровопролитній війні, яку розв’язав Кремль».

Марк Ґалеотті не вважає, що перенесення військових операцій через кордон з Росією змінить характер війни, але, на його думку, вони є більше, ніж просто частиною так званих «підготовчих операцій», які готують поле бою до майбутнього українського контрнаступу. На думку експерта, ці дії дають українцям шанс викликати у росіян занепокоєння щодо можливості реального повстання всередині Росії. А також вони відволікають російські сили від протистояння вздовж лінії фронту напередодні контрнаступу, який має розпочатися «протягом наступного тижня чи близько того», каже Ґалеотті у розмові з Reuters.

Британський експерт додає, що у той час, коли росіяни думають, що війну можна виграти тим, що вони зруйнують українські міста, «українці демонструють значно, значно витонченіші уявлення про те, як вести політичну війну всередині Росії». Тому, на його думку, з українського боку буде ще «багато творчих і сміливих операцій».

Газета Newsweek цитує українських військових, які повідомили у вівторок вранці, що російські війська втратили 40 артилерійських систем за останню добу, а протягом останнього тижня Москва втратила майже 170 артилерійських систем, заявив у вівторок Генеральний штаб Збройних сил України.

Артилерія, наголошує газета, відіграють вирішальну роль у війні, яку Росія веде проти України.