Субота, 5 Жовтня, 2024

В ЄС підтримують швидке надання Україні винищувачів F-16. Сподівання на те, що Україна може швидко отримати такі літаки висловив в понеділок верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. Посадовець привітав домовленість, щодо літаків, що прозвучала насаміті "Групи семи" цими вихідними в японській Хіросімі.

"Гадаю, навчання пілотів вже розпочалось. Це перше, що потрібно зробити, – заявив посадовець пресі в понеділок. – Сподіваюсь, ми швидко зможемо надати Україні цю зброю".

Надання літаків не повинно відволікати від поставок іншого озброєння Україні, наголосив в понеділок міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

Заяви прозвучали в понеділок в Брюсселі, де відбувається засідання міністрів закордонних справ ЄС. До міністрів ЄС в понеділок планує звернутись і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Серед питань для обговорення – підтримка України. Прибуваючи на саміт, міністр закордонних справ Данії Локке Расмуссен виступив з ідеєю провести мирний саміт щодо війни Росії в Україні. Посадовець запропонував організувати такий саміт в липні за участі Індії, Китаю та Бразилії. Заява прозвучала

"Насамперед, ми маємо докласти зусиль, щоб мати готовність у світі організувати таку зустріч", – заявив міністр у спілкуванні з пресою в понеділок. "Якщо Україна знайде час прибути на таку зустріч, було б чудово", – додав Расмуссен. Посадовець, однак, сказав, що уявити участь Росії в цьому було б складно.

В статті використано матеріали АР, Reuters.